Administration 

Hjemløse Johanne på 19: Jeg kan kun få hjælp, hvis jeg bliver misbruger

Johanne på 19 år er en af de 1.172 unge mellem 18 og 24 år, der i dag lever som hjemløs i Danmark. (Foto: Foto: Privat)

Selvom Johanne kun er 19 år, er det anden gang, hun ikke har noget sted, hun kan kalde sit hjem. Men fordi hun hverken er misbruger eller har psykiske problemer, er det svært for hende at få støtte.

Inden klokken 22 skal 19-årige Johanne være på Reden, der er en århusiansk varmestue for kvinder. Hvis hun kommer for sent, risikerer hun, at ingen af værestedets i alt otte senge er ledige. Det er først til mølle princippet, der gælder.

I weekenderne sover hun hos sine venner, men i hverdagen overnatter hun på et af Redens tomandsværelser, for siden januar har Johanne ikke haft et sted at bo.

Johanne er ikke et enkeltstående tilfælde. I dag er næsten en ud af fem af de ialt 6.138 hjemløse personer i Danmark mellem 18 og 24 år. Det viser en ny rapport om hjemløshed i Danmark i 2015, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) står bag.

Og de unge hjemløse i begyndelsen af tyverne er en voksende gruppe. Siden 2009 er gruppen næsten fordoblet, fremgår det af rapporten.

Gaden er ikke for sarte sjæle

For Johanne er det ikke en mulighed at sove hos familiemedlemmer. Og selvom Reden betyder, at Johanne slipper for at redde op på en vens sofa hver eneste nat, har det også sine bagsider at færdes i et miljø, hvor de fleste har et heftigt misbrug af stoffer eller alkohol.

Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig
Johanne, 19 år og hjemløs

- Selvom det er nogle super skønne kvinder, der kommer på Reden, er det et hårdt miljø og ikke et sted, hvor jeg ville sende nogle på min egen alder hen, siger Johanne til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hun flere gange har set de andre kvinder være så påvirkede, at de dårligt kunne stå oprejst.

Om morgnerne skal Johanne være ude af Reden før klokken kvart i otte. Derefter tager hun hen til sit uddannelsessted, da hun er i gang med at læse Hf-enkeltfag op på VUC.

Om eftermiddagen arbejder hun på en tankstation og som frivillig i de hjemløses landsorganisation SAND.

Johanne fortæller, at hun ikke har et misbrug, selvom hun nogle gange drikker for meget alkohol. Hun har heller ikke psykiske problemer, og derved adskiller hun sig fra mange andre unge hjemløse.

Næsten fire ud af fem af de hjemløse unge har en psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, ifølge tallene fra SFI.

På landsplan er det blandt andet over halvdelen af de unge, der lever som hjemløse, der har et hashmisbrug, viser rapporten. Johanne har tidligere røget hash, men gør det ikke længere, fordi hun får det dårligt af det. Men blandt hendes venner er det stort set alle, der ryger hash, fortæller hun.

For stabil til at få hjælp

Det har vist sig at være en hæmsko for at få hjælp fra Århus Kommune, at Johanne ikke har psykiske problemer eller et misbrug.

Johanne mener, at det bedste, kommunen kunne have gjort for hende, var at have trådt til, lige så snart hun registrerede sig som hjemløs. Men hjælpen udeblev.

- Kommunen har overhovedet ikke hjulpet mig. I starten skulle jeg en gang om måneden op til kommunen for at oplyse, hvor jeg havde sovet, så scannede de sedlen ind og sagde ikke rigtig mere. De skal være bedre til at hive fat i folk, men ingen har kontaktet mig, fortæller Johanne.

Mangler handleplan

Det er kun en tredjedel af de hjemløse unge, der har en støttekontaktperson eller er skrevet op til en boligløsning. Desuden er det kun hver fjerde af de hjemløse unge, som har en kommunal handleplan, fremgår det af rapporten.

Johanne kunne godt have tænkt sig en samtale med en sagsbehandler, og da hun for over et halvt år siden blev boligløs, bad hun om at komme på kommunens akutliste for boligsøgende. Men det var ikke muligt.

Det har efterladt hende med en følelse af, at det skader hende at hun er for selvkørende.

- Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig, siger hun.

Misbruget skal nok komme ...

Det billede, som Johanne beskriver, genkender Christina Strauss, der er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og som arbejder ved et værested for hjemløse.

- Vi afviser tit unge, der mangler et sted at sove. Det bedste råd vi kan give dem lige nu er, at de skal få sig et misbrug eller en psykisk sygdom, for ellers er de ikke svage nok til at få plads på forsorgshjem. Og misbruget og de psykiske vanskeligheder skal de nok få efter bare et halvt år på gaden for at holde det liv ud, påpeger Christina Strauss, der selv tidligere har været hjemløs.

Johanne er hjemløs og må bo på herberg side om side med stærkt påvirkede misbrugere. Selv er hun for velfungerende til at få hjælp. Er det rimeligt?

Posted by Avisen.dk on 15. september 2015

I går fortalte også Lars Benjaminsen, der er en af de to forskere bag SFI-rapporten, at en af årsagerne til, at antallet af unge hjemløse fortsat stiger, skyldes, at mange af de unge hjemløse ikke altid får den nødvendige støtte blandt andet til at finde billige boliger.

Bange for at blive stemplet som hjemløs

Det er ikke første gang, at Johanne er hjemløs. Allerede som 17-årig oplevede hun første gang, hvad det vil sige at stå uden fast tag over hovedet. På grund af problemer med sin mor, flyttede hun hjemmefra, mens hun stadig gik i gymnasiet.

Først flyttede hun sammen med to venner i en etværelseslejlighed på under 18 kvadratmeter. Senere endte hun på gaden og måtte derfor sove hos forskellige kammerater.

- Det var rigtig hårdt at være hjemløs som 17-årig. Men jeg har altid været god til at finde ud af det alligevel, siger Johanne, der aldrig har sovet udenfor.

Men selvom Johanne var god til at finde nødløsninger, viste det sig hurtigt, at det ikke var let at få hverdagen til at hænge sammen. Med livet som hjemløs fulgte der nemlig også et miljø, som hun skulle vende sig til, fortæller hun.

- Det gik ikke særlig godt i gymnasiet, for det var for hårdt at skulle passe normalt ting samtidig med, at jeg skulle sove rundt omkring hos folk, der primært var på kontanthjælp, og som tit gik meget sent i seng, husker hun.

Der er mange fordomme

I sin nuværende omgangskreds er der mange af Johannes venner, der også er hjemløse, og mange af dem er under 18 år, fortæller hun.

Udover dem, Johanne møder omkring værestederne, omgås hun også medstuderende gennem sin uddannelse. Her er det dog ikke alle, der kender til hendes situation, for hun har ikke lyst til at blive blevet stemplet som 'hende den hjemløse.'

- Der er så mange fordomme. Derfor kommer det an på, hvor lang tid, jeg har kendt folk, om jeg fortæller dem, at jeg er hjemløs, forklarer hun.

Den adfærd er ikke ualmindelig, forklarer Christina Strauss, der gennem sit arbejde møder mange unge, der er i samme sko som Johanne. For mange yngre mennesker er hjemløshed forbundet med et stort tabu, fortæller hun.

Lettet og nervøs på samme tid

Århus er den by, hvor antallet af hjemløse mellem 18 og 14 år er steget mest. Den udvikling hænger sammen med den pressede boligsituation i Aarhusområdet, hvor det er vanskeligt at skaffe boliger til de hjemløse unge, fremgår det af rapporten fra SFI.

Den pressede situation i Århus, bekræfter Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Århus Kommune.

- Jeg synes, at Århus Kommune skal gøre mere. Vi skal bruge flere ressourcer på hjemløse, siger han.

Han fortæller, at mange unge, der flytter ind til byen, ofte starter på venners sofaer, men ender på gaden. Derfor arbejder han for, at der i Århus bliver oprettet et herberg, der specifikt henvender sig til unge mennesker.

Johanne har - efter at have stået på venteliste i sytten måneder ved Kollegiekontoret - fået tildelt et kollegieværelse, som hun flytter ind i 15. oktober. Og selvom hun ser frem til at have sit eget sted, er hun bange for at havne på gaden, når hun ikke længere studere.

- Når du først har været hjemløs en gang, er det nemt at blive det igen. Det er svært at vende sig til at have en lejlighed, hvor man hele tiden skal være alene, siger Johanne.

Hun fortæller, at det især er når hun skal i seng om aftenen og på kedelige søndage, at det er svært at skifte tilværelsen som hjemløs ud med et liv omkranset af fire vægge.

Johanne har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn, men Avisen.dk er bekendt med hendes efternavn.

Brudgom løfter bruds arm
Kongelige

Efter knap to år ægteskab:

Royal skilsmisse

Mænd med røde kalotter på hovederne set bagfra
Nyheder

Valg af ny pave:

Her er datoen

Mulig ulv på markvej
Dyreliv

Ulv set nær landsby

politiafspærring ved metro i madrid
Nyheder

LIVE: Strømnedbrud i Sydeuropa

højspændingsledninger i spanien
Nyheder

Kæmpe nedbrud:

Hele Spanien ramt

fodboldspiller jubler efter scoring
Krimi

LIVE: FCK-stjerne

i retten 

kvinde jubler med dansk flag
Helt vildt

Dansker vinder EM

i mågeskrig

kvinde kigger
Kongelige

Efter forskrækkelse:

Dronningen meldt rask 

bilkabutik set udefra
Nyheder

Salling Group med

milliardoverskud

mand står ved mikrofon
Nyheder

Her er DR's nye

generaldirektør

person holder lottokuponer
Helt vildt

Her landede weekendens millioner 

vejkryds med gående folk og cyklister
Krimi

8-årig dreng jagtet

af fremmed mand

mand poserer og smiler
Kendte

Rapporten er klar:

Derfor døde Hackman 

folk sidder udenfor i solen
Nyheder

Nu kommer varmen

trump interviewes
Nyheder

Trump tror Zelenskyj

er klar til at opgive

Krim-halvøen

mand poserer
Nyheder

84-årige Tom Jones

giver koncert i Tivoli

golfspilelr står og kigger på banen
Sport

Tvillinger tæt på sejren

Grafittiklædt hjørnefacade med dør til kælderen
Nyheder

Ikonisk rockbar lukker

Ansigt af mand med skæg
Kendte

Helt særlig tekst: 
Nu har Johnny Madsen
fået sin gravsten

en mand viser en knyttet næve
Nyheder

Donald Trump får
historisk dårlig måling

en skaldet mand kigger på fotografen
Kendte

Thomas Blachman var tæt på at slå kendissøn

To smilende mænd med armene hævet i vejret
Nyheder

Efter 40 år i politik: 
Tidligere Aarhus-borgmester stopper

ansigt af ældre mand med briller
Nyheder

Fogh erkender amatøragtige fejl 

Mand med jakkesæt taler
Nyheder

Rubio sår tvivl om fredsforhandlinger

bagenden af en ambulance
Nyheder

11 personer dræbt i påkørsel i Vancouver

Nyheder

Mette F.:
Klar til Donald Trump

To fodboldspillere jubler
Sport

Suveræn stil: 
Mesterskabet er hjemme

Mand i hvidt cykeltøj
Sport

Overlegen Pogacar: 
Knusende sejr i klassiker

en kvinde ser ulykkelig ud
Kendte

Skuespiller brugte afdød søns sæd for at få et barn

udsnit af en lægekittel
Krimi

Pakistansk læge tog fat i kvinder om natten:
Nægter voldtægtsforsøg

et sundhedskort
Nyheder

Sig farvel til det

fysiske sundhedskort

en stikkonktakt og ledninger
Nyheder

Så er der billig el - igen

Nyheder

Diabetes: Det højeste

antal nogensinde

sammensatte billedr
Nyheder

Mindst ni dræbt efter påkørsel af gadefestival 

et skib kommer sejlende
Nyheder

Trump: Amerikanske skibe bør sejle gratis gennem Panama og Suez

en sabel
Nyheder

Napoleons sabel skal under hammeren

Mand i kappe med knyttet næve
Nyheder

CIA-chefs søn død i Ukraine:

Kæmpede for Rusland

Gammelt lommeur
Nyheder

Lommeur fra dansk Titanic-passager solgt for formue

Jublende fodboldfans på tribune
Sport

Wrexham sikrer historisk oprykning

Par på den røde løber
Kendte

Pia Kjærsgaard jubler:

Skal være oldemor

Håndboldspiller på banen
Sport

Odense stryger i Final 4

mand i jakkesæt smiler
Nyheder

Venstre vil ophæve forbud mod atomkraft

Kvinde i rød kjole ved dommerbord.
Kendte

Vild med dans-vært:

God for 39 millioner

Nyheder

Zelenskyj: Trump-møde kan blive historisk

et par står foran en kro
Nyheder

Historisk kro har

fået nye ejere

Brændende bygning
Krimi

Har bekæmpet voldsom brand i halvandet døgn

en model af et missil
Nyheder

Dansk missilforsvar
får rækkevidde
på 185 kilometer

en mand jubler
Sport

Poul-Erik Høyer
siger stop

en elradiator
Nyheder

Advarsel: Populær radiator kan udvikle flammer

to spillere
Sport

Trump: Er I dumme?

en person holder et billede af pave frans
Nyheder

LIVE: Følg pave Frans' begravelse

en par går med bøjede hoveder
Nyheder

Donald og Melania er sjældent sammen
- nu mødes de på Air Force One

udsnit af en dyr bil
Krimi

Mænd mistænkt for tyveri af luksusbiler anholdt

tre personer
Kendte

Kvinden som anklagede prins Andrew for voldtægt er død

en mand kigger på fotografen
Kendte

Oliver Bjerrehuus
går nye veje

en pølsevogn
Nyheder

Dusør: 100 hotdogs

en tennisspiller server
Sport

Holger Rune er færdig

mange mennesker med blomster
Nyheder

Zelenskyj fastholder:
Krim er ukrainernes

et par står i et køkken
Kendte

Lars Elbæk skal
betale erstatning

en stor hvid bygning
Nyheder

Efterskole går konkurs

Nyheder

Pavens begravelse bliver uden deltagelse af Mette Frederiksen

en stor bygning
Nyheder

640 skal genhuses

en bygning set udefra
Krimi

To dømt for
vold efter dødsfald

et kongepar vinker fra en båd
Kongelige

Kong Frederik tager til kaffemik og besøger flyveplads i Grønland

gul basketballtrøje
Helt vildt

Vanvid: Trøje solgt

for 46 millioner

en skærm med skats forside
Nyheder

Skat ramt af it-problemer

gravhøj med træer i baggrunden
Krimi

Kulturminister:

- Underfrankerede tåber

Nyheder

Trump: Rusland kan

få 20 procent af Ukraine

tre personer i jakkesæt
Nyheder

DF-profil forlader

partiet 

Bygning ved vej
Krimi

Søger vidner: Kvinde

overfaldet og befamlet 

skilt foran retten i roskilde
Krimi

Vågnede med fremmed

på værelset: Troede det

var savl på fødderne 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

En halv milliard i puljen:

Her er tallet der ikke er

trukket i 234 dage

Krimi

Kendt dansk musiker

tiltalt for trusler og

våbenbesiddelse 

hvid el-radiator
Nyheder

Efter røg og flammer: 
Elgiganten tilbagekalder 

Nyheder

Paven begraves:

Snigskytter og 2000

betjente holder vagt 

mand med briller sidder i mørkt jakkesæt
Kendte

Hübbe indrømmer:

Jeg var ikke syg

håndboldspillere i aktion
Sport

Gidsel: Vi var helt

nede i sækken

to personer med en krans
Kongelige

80 år siden:

Kong Frederik lægger

krans i Hiroshima 

personer sidder uden for i det gode vejr
Nyheder

Tørt og lunt solskinsvejr til hele landet