Stormen Gorm er ikke det eneste, der er blevet kommenteret i stor stil på Facebook denne weekend. En anden storm har raset - debatstormen om hjemløse versus overlæger.
Diskussionen blev sparket i gang af redaktøren på hjemløseavisen Hus Forbi, Poul Struve Nielsen, da han lørdag på hjemløse-avisens Facebook-side sammenlignede en nyligt afsagt dom mod en overlæge med en dom, som en hjemløs fik i begyndelsen af november.
Updaten skriver om den overlæge, der fredag blev idømt 250 timers samfundstjeneste og halvandet års betinget fængsel for svindel med forskningsmidler for 2,3 millioner kroner.
Den hjemløse fik en dom på tre måneders ubetinget fængsel for 928 togture uden billet.
"Han gør det blandt andet for at komme lidt indenfor i varmen. Han afkræves en erstatning på 696.000 kroner og idømmes tre måneders ubetinget fængsel," som det formuleres på Facebook-siden.
I skrivende stund har næsten 14.000 liket opslaget og mange hundrede kommenteret det.
En del erklærer sig i kommentartråden enige med Hus Forbi. For eksempel skriver Charlotte:
"Som jeg ser på det er den ene dom bygget på grådighed og den anden overlevelse, deri ligger forskellen mellem 2 mennesker der repræsentere det danske samfund. Udfra dette burde en straf være udmålt, ikke på hvem de er."
Der er dog også en del kritiske røster i kommentartråden. Eksempelvis skriver Teddy:
"Kære Hus Forbi. I burde holde jer for gode til at bringe en manipuleret sammenligning af de to sager. Hvis I generelt holder jer til sandheden, vil det i længden være fremmende for sympatien for jeres sag. Og så ellers en venlig anmodning om, at I lader være med at sparke opad, da det er ligeså forkert som sparken nedad."
(artiklen fortsætter under updaten)
En hjemløs kørte uden billet i toget og blev snuppet 928 gange. Han gør det blandt andet for at komme lidt indenfor i...
Opslået af Hus Forbi på 28. november 2015
Til Jyllands-Posten siger Hus Forbi-redaktør Poul Struve, at han ikke ønsker at tage stilling til, om dommene er rimelige, men at han finder fængselsdommen mod den hjemløse meget hård.
Jyllands-Posten har også talt med strafferetsekspert, adjunkt og ph.d. Camilla Hammerum fra Aarhus Universitet. Hun vil ikke tage stilling til rimeligheden af de konkrete domme, men hun mener ikke, at den store forskel på dommene er et udtryk for, at domstolene forskelsbehandler.
- Alle sager er jo forskellige, og ved strafudmålingen tages der ikke alene hensyn til den konkrete forbrydelse, som jo er vældig forskellig i de to sager. Der tages også hensyn til den enkelte person og de særlige omstændigheder, der gør sig gældende for vedkommende, siger hun til Jyllands-Posten.
Hun forklarer, at udmålingen af straffens længde og beslutningen om, hvorvidt straffen skal være betinget, er to forskellige afgørelser. Ifølge eksperten er straffen som udgangspunkt ubetinget, men dertil kommer en vurdering af den dømtes personlige situation for at tage stilling til, om straffen skal gøres betinget.
Hvad siger du? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - gå ind på siden via denne update:
Diskussionen er intens, og folk er ikke ligefrem enige. En ekspert siger, at hun ikke ser tegn på forskelsbehandling ved domstolene. Hvad mener du?
Opslået af Avisen.dk på 30. november 2015