Mur en væg op, riv den ned igen, rens murstenene og begynd så forfra igen.
Frafaldet på landets erhvervsuddannelser går den helt forkerte vej. Mere end hver anden elev fuldfører aldrig sin uddannelse.
Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at 56 ud af 100 elever aldrig fuldfører sin uddannelse. Det er en skæv udvikling i forhold til de seneste tal fra 2007, hvor 52 ud af 100 aldrig gik hele vejen og blev faglært.
Udsigten til ikke at kunne komme i praktik eller få en læreplads får mange til at miste gejsten, mener erhvervsskoleeleverne.
- Det kan være rigtig demotiverende at sidde med et fag, man er rigtig glad for, men, man ikke kan finde en praktikplads. Så er man færdig med grundforløbet og ender med at droppe ud, fordi der ikke er en praktikplads til en, siger formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation Christian Treholt til Newspaq.
For de elever, der må leve med en skolepraktik i stedet for at komme ud i den virkelige verden kan viljen til at fortsætte uddannelsen forsvinde med udsigten til en meningsløs hverdag.
- Vi ser desværre rigtig mange skolepraktikker, hvor det bare handler om at bygge en væg op, rive den ned, rense murstenene og bygge den op igen, siger elevformanden.
Han fortæller dog, at skolepraktikken for eksempel i Aalborg, hvor forholdene nærmest svarer til det at være ude i en rigtig virksomhed, er rigtig god.
Elevernes udmelding om manglende praktikpladser som en motivationsdræber nikker Danske Erhvervsskolers direktør Lars Kunov genkendende til.
- Praktikpladssituationen har været stærkt medvirkende til at mange må vælge om eller droppe ud. Vi så i 2008, at konjunkturerne kostede en meget stor del af pladserne, og selvom det er blevet lidt bedre, så har vi et meget stort efterslæb, siger han til Newspaq.
Erhvervsskolerne vil på kort sig have sikret en uddannelsesgaranti for at få de unge til at blive hængende i uddannelserne.
- Den kortsigtede reaktion fra os er, at vi vil presse på for, at de unge får en uddannelsesgaranti. De skal have garanti for, at de kan fuldføre deres uddannelse, siger Lars Kunov.
Han peger også på, at bredere grundforløb, hvor eleverne får bedre mulighed for at vælge sig ind på de rette forløb, vil få flere til at vælge rigtigt første gang.
Tallene for frafaldet dækker både over elever, der falder helt ud af erhvervsuddannelserne og dem, der afbryder deres forløb.