Smagen og duften af vin er på én gang behagelig, hyggelig og skaber fællesskab. Men det kan også være krævende, hvis smagningen herudover indebærer at beskrive vinen i glasset foran én.
Denne opgave bliver med Vinspillet udvidet til at være et brætspil for op til fire hold, som står over for med finurlige spørgsmål om vin og vinlande og blindsmagning af vine. Desuden medfølger bogen Vinklubben, som indeholder forslag til, hvordan man kan udvikle en vinklub og gennemføre spændende vinsmagninger i samspil med dejlige middage.
Idéen til dette spil fik overlæge og professor Michael Kjær i sin vinklub, som han stiftede for 35 år siden. Igennem årene fandt medlemmerne ud af, at der gerne måtte være mere på programmet end blot vin og mad.
Michael Kjær er uddannet læge og arbejder til daglig som overlæge på Bispebjerg Frederiksberg Hospital og er professor i Idrætsmedicin ved Københavns Universitet. Vinsmagning er en fritidsinteresse, han dyrker med stor passion. Foto: Privat
Lidt venskabelig kappestrid lå dem ikke fjernt, og i første omgang blev det til blindsmagninger, senere en række quiz-spørgsmål om vin i næsten alle facetter for så at finde på at udvikle et brætspil om emnet, de alle havde så stor passion for. At quizze kan være sjovt - også om vin - men ved at koble vinsmagning sammen med quizzen har det vist sig, at underholdningsværdien er betydeligt større, og vinspillet er afprøvet med held i flere sammenhænge, indtil det nu har fundet en varieret og tidsmæssig realistisk form.
I den rene form kan man vælge at spille Vinspillet med blinde vinsmagninger (f.eks. 5-10 vine) indlagt og svare på spørgsmål om vin, eller man kan holde en vinklubaften med servering af delikate retter med vine ukendt for andre end værten. Her er det bogen Vinklubben, som tjener som inspiration for aftenens forløb. Under middagen kan man quizze i hold for at gætte hvilken vin, der serveres, og samtidig udfordres hjernecellerne med spørgsmål indenfor viden om vin for at få en rigtig god vinsnak og skabe en liflig stemning.