Danskernes uddannelses-snobberi koster samfundet dyrt.
Men et vigtigt skridt på vejen væk fra snobberiet er at stoppe med at dele folk op i de "lavtuddannede" og de "højtuddannede".
Sådan lyder opfordringen til politikere, journalister og fagfolk i et debatindlæg i Jyllands-Posten fra Camilla Schwalbe.
Hun er socialdemokratisk debattør, tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og konsulent i 3F's formandssekretariat.
- Jeg hører og læser det i ét væk. Der er de ”lavtuddannede” og de ”højtuddannede”. Og det ene er åbenlyst finere og bedre end det andet. Er der så nogen, der siger det direkte, at det er sådan de ser på de forskellige uddannelser? Næh, men det er en offentlig kendt sandhed.
- At være jurist og have brugt mange år på skolebænken aftvinger mere respekt, end at være SOSU på et plejehjem. Sådan er det. Desværre, skriver Camilla Schwalbe.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Ris til egen røv
Ifølge den socialdemokratiske debattør er det ris til egen røv, når vi med vores snobberi afholder fremtidens arbejdskraft fra en række uddannelser. For vi kommer til at mangle både SOSU'er og anden velfærdsorienteret arbejdskraft i fremtiden.
Men hvis vi skal nå derhen, hvor unge mennesker, som snildt kunne tage en universitetsuddannelse, vælger at blive SOSU-asistent, fordi det har han eller hun lyst til, så er der behov for ændringer, mener Schwalbe.
- Vi kunne starte med at hive et nemt stik hjem. Politikere, journalister og fagfolk kunne holde op med at tale om lavt- og højtuddannede. Den nedværdigende skelnen kunne de lægge fra sig. Det er et vigtigt skridt på vejen mod et samfund uden uddannelsessnobberi, lyder det i debatindlægget på jp.dk.