Der skal gøres meget mere for, at vi ikke kommer hjem fra arbejde med ødelagte rygge eller vedvarende smerter i leddene.
Det er det klare budskab fra murere, arbejdsmænd, tømrere og alle de andre medlemmer af byggegruppen i fagforbundet 3F.
Håndværkerne sætter 'nedslidning og arbejdsmiljø' allerøverst på en ønskeseddel over seks områder, som de kan ønske forbedringer indenfor. Det fremgår af en grundig undersøgelse, der er foretaget som optakt til forhandlinger om nye løn- og arbejdsvilkår i byggeriet.
Det markante ønske om større indsats mod nedslidning får Kim Lind Larsen, som er formand for 3F Byggegruppen, op af stolen.
- Jeg har aldrig tidligere før en overenskomst-forhandling set, at medlemmerne var så optaget af nedslidning og arbejdsmiljø, siger Kim Lind Larsen, og tilføjer:
- Medlemmerne er dog stadigvæk også meget optaget af løn, sygeløn, barsel og regler mod social dumping. Det tager vi selvfølgelig også med i forhandlingerne.
(Artiklen fortsætter efter grafikken)
Mange ekstra år med slid
Når håndværkerne kræver sundere og sikrere dage på jobbet, hænger det nok sammen med, at de har svært ved at se, hvordan de skal holde frem til, de kan gå på folkepension.
Arbejdet som håndværker er så opslidende, at mange håndværkere ikke kan se, hvordan de skal kunne blive ved, til de er 68, 69, 70 år eller mere. Det fortæller Kim Lind Larsen, som er formand for 3F Byggegruppen. (Foto: Iver Houmark Andersen)
- Hele debatten om at sætte pensionsalderen op (statsminister Lars Løkke Rasmussen bebudede så sent som i nytårstalen, at han ønsker at hæve pensionsalderen, red.), har gjort det klart for vores medlemmer, at de skal arbejde mange ekstra år, forklarer Kim Lind Larsen, og fortsætter:
- Når de så ser på forholdene på byggepladserne og deres eget helbred, så kan de ikke se, hvordan de skal kunne blive ved, til de er 68, 69, 70 år eller mere, siger Kim Lind Larsen.
I undersøgelsen udviser lærlinge endnu større interesse end svendene for at få bekæmpet nedslidning. 43 procent af lærlingene vil have gjort noget noget, mens det gælder 33 procent af svendene.
- Lærlingenes udsagn kommer måske af, at de ser svende gå rundt med smerter og være nedslidte. Så tænker de unge, at der skal ske noget, for ellers holder de ikke selv til 70 års alderen, forklarer Kim Lind Larsen.
Chefer: Vi får se
Når 3F Byggegruppen nu forhandler en ny overenskomst for sine medlemmer er modparten mestrene og direktørerne i Dansk Byggeri. Hos cheferne bider man også mærke i undersøgelsen fra 3F Byggegruppen.
- Det gør indtryk på os, at håndværkerne er så optaget af nedslidning og arbejdsmiljøet. Men det er man bestemt også blandt arbejdsgiverne. Vores medlemmer er meget optaget af at forebygge ulykker og sikre, at tingene foregår på en forsvarlig måde, siger direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm.
Han har dog ikke noget konkret bud på, hvordan man via de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst kan skærpe indsatsen for sundt og sikkert byggearbejde.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvordan vi skal få spørgsmål om arbejdsmiljø med ind i forhandlingerne om en ny overenskomst. Men vi parat til at se på konkrete forslag fra 3F, siger Peter Stenholm.
Han fremhæver, at Dansk Byggeri i forvejen sammen med 3F Byggegruppen gør en ekstra indsats for arbejdsmiljøet.
- Eksempelvis betaler Dansk Byggeri sammen med 3F en uafhængig konsulenttjeneste, der tager ud og rådgiver om arbejdsmlijø-spørgsmål. Byggeriets Arbejdsmiljøbus gør uden tvivl en stor forskel, siger Peter Stenholm.
Kim Lind Larsen fra 3F Byggeggruppen forventer bestemt, at der kommer konkrete indsatser ud af en ny overenskomst.
- Bundlinjen er, at vi går efter at kunne lave en aftale med arbejdsgiverne, som forpligter os på en bedre indsats for arbejdsmiljøet. Hvad det så konkret betyder, må forhandlingerne afgøre, siger Kim Lind Larsen.
Barsk baggrund
Det er på en barsk og smertefuld baggrund, at tømrere, murere og arbejdsmænd kræver en indsats mod nedslidning.
- Det er inden for dele af byggeriet, at man har den allerstørste andel af mennesker, som går på arbejde om morgenen med smerter. På nogle områder er det helt op til 50 procent. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, fortæller Kim Lind Larsen.
Ikke bare nedslidning men også arbejdsulykker florerer til stadighed i byggeriet. Kigger man på de alvorlige ulykker på byggepladserne, som udløser mindst tre ugers sygdom, sker der omkring fem af dem hver eneste hverdag. Den triste statistik har ifølge 3F ikke ændret sig særligt meget over de seneste 30 år.
- Tallene for ulykker i byggeriet taler deres alt for tydelige sprog om, at vi skal lægge os endnu mere i selen for at skabe sunde og sikre job, siger Kim Lind Larsen.