Nye tal fra Ankestyrelsen afslører, at der er enormt stor forskel på, hvor mange der bliver tilkendt førtidspension i landets kommuner.
Mens der sidste år per 10.000 indbyggere i Norddjurs var 61, der fik tilkendt førtidspension, var linjen langt mere hård i København og Vejen.
Begge steder var der kun 8 per 10.000 indbyggere, der fik førtidspension. Og det placerer kommunerne i den absolutte bund, når det handler om, hvor mange syge borgere der får tilkendt førtidspension.
Artiklen fortsætter under kortet.
Sådan tilkendte kommunerne førtidspension
Ingen regler for, hvornår nok er nok
Når der er så store geografiske forskelle, skyldes det, at der ikke er klare definitioner på, hvornår en borger ikke længere kan udvikle en arbejdsevne. Det forklarer Iben Nørup fra Aalborg Universitet, der forsker i arbejdsmarked og førtidspension.
- Det betyder, at borgerne har ikke noget mindstekrav på, hvornår nok er nok. Der kan også være andre forklaringer på forskellen som forskellige sammensætninger i, hvilke borgere man har boende, og hvilket arbejdsmarked der er, siger hun til Avisen.dk.
Hvis kommunerne har igangsat nogle specifikke indsatser, kan det også påvirke antallet af tilkendelser af førtidspensioner, forklarer hun.
- Men generelt er der meget rig mulighed for at fortolke loven ganske forskelligt. Vi har jo kommunalt selvstyre, så der ligger en oversættelsesproces hos kommunal politikerne og den kommunale administration, fastslår Iben Nørup.