Man ser to vinduer. Gennem det ene ses en mand, som sætter sig i en stol. Gennem det andet anes påskriften på lokalets bagvæg: ”Olivia”.
Med sorg og fortvivlelse mejslet i ansigtets begynder manden at tale:
- Kære sundhedsminister. Jeg skriver til dig for at bede om en forklaring på, hvorfor der mangler ressourcer på hospitalerne. Vi er en lille familie, der har oplevet det værste, du kan forestille dig.
Åbningsscenen stammer fra DR-dokumentaren 'Jeg Svigter Mine Patienter'. Og manden er Anders Kressner, der for et år siden mistede sin toårige datter Olivia, som døde af dehydrering på Hvidovre Hospital.
Ministeren svarer på dødsbrev
For at andre ikke skulle opleve det samme, rettede forældrene for over syv uger siden henvendelse til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
En henvendelse, hun først valgte at besvare efter tv-programmet.
Artiklen fortsætter efter brevet.
Foto: Privat/Anders Kressner
Et rigtigt politiker-svar
Alligevel er Anders Kressner ikke tilfreds. Han mener, at brevet fra sundhedsministeren er 'upersonligt' og 'politiker-agtigt'.
- Jeg synes, at brevet er meget upersonligt. Jeg ved ikke, om det er hende, der har skrevet det, eller om en eller anden pressemedarbejder har gjort det. Jeg kan ikke lade være med at tænke: ”Hvor meget tid har hun mon brugt på det her?”, spørger Anders Kressner eftertænksomt.
Han medgiver, at det kan være vanskeligt at svare tilfredsstillende på en så alvorlig henvendelse, som den han sendte for over syv uger siden. Men han mener dog, at en smule anerkendelse af familiens oplevelser med et fortravlet sundhedspersonale ville være på sin plads.
- Indholdet i brevet er meget politiker-agtigt. Så det kan vi ikke bruge til så meget. Hun kunne jo også have ringet. Men det giver da en form for trøst, at der nu bliver taget affære, og jeg er glad for, at tv-dokumentaren sætter fokus på problemet, siger Anders Kressner til Avisen.dk og bemærker:
- Men jeg er 100 procent sikker på, at hun kun svarer, fordi det er blevet nævnt i fjernsynet. Dokumentaren blev sendt mandag. Det fremgår af brevet, at det er skrevet tirsdag. Vi modtog det onsdag.
Lig på bordet
Allerede i 2015 skrev Fagbladet Sygeplejersken, at hver anden sygeplejerske mente, at 'travlhed truede patientsikkerheden'.
I 2018 svarede 64 procent af Dansk Sygeplejeråds medlemmer i en undersøgelse, at de kun 'i lav grad' eller 'meget lav grad' kunne udføre deres arbejde i en kvalitet, de var tilfreds med.
Det er jo en forfærdelig tanke, at der skal lig på bordet, før man måske handler på det
I år skal Region Hovedstaden spare 198 millioner kroner. Derudover skal der frem mod 2022 spares 20 millioner kroner hvert år i koncerncentrene. Det fremgår af en Region Hovedstadens budgetaftale for 2019.
Travlheden er vokset. Den har råbt på opmærksomhed alarmerende længe. Og det var efter alt at dømme travlhed, som kostede Olivia livet.
- Det er jo en forfærdelig tanke, at der skal lig på bordet, før man måske handler på det, siger Olivias far, Anders Kressner, i DR-dokumentaren.
Avisen.dk spurgte efter DR-dokumentaren, hvad Ellen Trane Nørby, tænkte om programmet og Anders Kressners henvendelse.
Hun svarer i en e-mail, der har næsten identisk ordlyd med Anders Kressners "personlige" og private brev:
- Jeg har ikke fået en henvendelse fra DR om dokumentaren. Men jeg har fået et brev fra Olivias forældre, som jeg har svaret. Deres tab er dybt ulykkeligt. Det ville det være uanset hvad, men at miste sin datter, fordi der er blevet begået fejl, der ikke burde kunne ske, det er ubærligt, pointerer Ellen Trane Nørby og uddyber:
- Når det der ikke må ske - alligevel sker - er det vigtigt, at sundhedsvæsenet anerkender sit ansvar og lærer af de fejl, der er blevet begået. Jeg ved, at Region Hovedstaden har gjort det i dette tilfælde og også erkendt behovet for opgradering. Det er der også behov for efter min mening, og det er nødvendigvis regionens ansvar at tilrettelægge ressourcer og bemanding rigtigt, bemærker hun og fortsætter:
- Fra regeringens side tager vi overbelægning og travlhed meget alvorligt. Det gælder også undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd, der er stærkt bekymrende. Det er netop denne problemstilling, der gør, at vi lægger op til at uddanne 2.000 flere sygeplejersker, har øget optaget på medicinstudiet med 250 pladser og med sundhedsreformen vil uddanne flere praktiserende læger.
UDVID
Et bevidst valg
Ellen Trane Nørby pointerer til Avisen.dk, at hun aldrig har modtaget én eneste henvendelse fra DR i forbindelse med dokumentaren.
Men det er helt bevidst fra DRs side.
Public service-stationen ønskede at gengive et retvisende billede af den situation, Anders og Louise Kressner stod i. En situation, hvor ministeren altså ikke svarede forældrene.
Det oplyser redaktør på dokumentaren, Kerstin Freiesleben, til Avisen.dk.