Når sygeplejerske Stine Arnhild i fuld fart skridter forbi metalsengene på hospitalsgangen, har hun nogle gange lyst til at holde sig for øjnene og lade som om hun ikke ser patienterne.
- Det værste er, at jeg ved, patienterne ligger og har rigtig ondt, og det eneste jeg håber på er, at de ikke siger det til mig, fordi jeg har travlt, siger sygeplejersken på Køge Sygehus.
Stine Arnhild medvirker sammen med en række andre ansatte i sundhedsvæsenet i DR-dokumentaren 'Jeg svigter mine patienter', der sendes kl. 21.30 mandag aften på DR2.
- Jeg frygter, der er en, der spørger om jeg vil følge hende på toilettet, for det har jeg ikke tid til nu, siger Stine Arnhild til Avisen.dk.
Daglige svigt
Egentlig er Stine Arnhild glad for sit job og sit fag, men hun er desperat over det pres, der er blevet lagt på sundhedsvæsenets frontpersonale - et pres hun oplever øges hele tiden:
- Jeg kan godt lide at have travlt og kan sagtens springe en frokost over eller vente med at gå på toilettet, til jeg får fri. Men jeg mister arbejdsglæden, når jeg ikke kan levere et ordentligt produkt til patienterne, selv om jeg løber med 200 kilomenter i timen, siger hun.
Stine Arnhild ville ikke vælge at blive sygeplejerske med de vilkår, der gælder i dag. Foto: DR.
På akutafdelingen i Køge behandlede man tidligere omkring 60 patienter dagligt. Det tal er nu ofte oppe på 90 - men normeringen for sygeplejerskerne er den samme.
For Stine Arnhild betyder det daglige svigt:
- Jeg ville gerne have tid til at give patienterne mad, når de er sultne, følge dem på toilettet og give ordentlig information til dem, der er bekymrede, bange eller forvirrede, siger hun.
Ville ikke vælge faget i dag
En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at fra 2001 til 2016 steg beskæftigelsen på hospitalerne med 17 procent, mens effektiviteten i samme periode steg med 75 procent.
Og selvom noget kan forklares med teknologi, stiller ingen spørgsmålstegn ved, at medarbejderne løber hurtigere end tidligere. I DR-programmet siger overlæge og forsker, Ulrik Gerdes:
- Mange steder arbejder folk lige på kanten af, hvad systemet kan holde til. Der er SÅ meget tryk på kedlerne, at der ikke skal meget til, før det siger bang.
Sygeplejersken Stine Arnhild supplerer:
- Vi er blevet meget mere effektive, men er det også effektivt for patienten? Hvis oplevelsen for patienten er dårlig, har vi så løst opgaven, spørger hun.
Forfølger dig resten af livet
Anders Hebert, der er børnelæge og fællestillidsmand for 4.700 yngre læger i Region Hovedstaden, mener, at mange ansatte i sundhedsvæsenet er rædselsslagne for, at arbejdspresset skal føre til fejl:
- Det, man er mest bange for, er at være involveret i en situation, der bare går galt, og hvor der sker fejl. Og de gange, hvor det sker, så sidder det bare fast oppe i hovedet. Det er umuligt at komme af med, og man slæber det med sig videre. Hele resten af livet, siger børnelægen.
Og fejl som følge af travlhed forekommer, siger Anders Hebert:
- Er man slidt på en vagt, eller er der for meget at lave, og man føler sig stresset og hele tiden halter efter, så øger man risikoen for, at der sker fejl.
Stine Arnhild er nået dertil, at hun ikke ville vælge sygeplejefaget , hvis hun stod over for beslutningen i dag:
- Nej, det ville jeg ikke. Hvis det havde været på de vilkår, jeg mødte for 10 år siden, så ville jeg sige ja. Den gang gjorde jeg en mærkbar forskel, men i dag har vi så travlt, og rammerne er så dårlige, at det er svært at se, hvilken forskel man gør, erklærer hun.
Du kan se udsendelsen 'Jeg svigter mine patienter' på DR's hjemmeside ved at klikke her.