Saudi Arabien henrettede offentligt den 7. oktober otte gæstearbejdere fra Bangladesh, der var dømt for at have dræbt en egyptisk mand i 2007.
De var en del af en ny bølge af halshugninger i kongedømmet.
Mange af de henrettede er fra fattige lande, og de får ingen hjælp af sagførere og er ude af stand til at følge domstolens arbejde på arabisk. Ej heller har de råd til at betale blodpenge for at få deres frihed eller adgang til indflydelsesrige mennesker.
Rapporter fra sagen om de otte fra Bangladesh beskriver, at den dræbte deltog i et røveri af elektriske kabler på den arbejdsplads, hvor de otte nu henrettede arbejdede. Tre andre arbejdere fra Bangladesh blev idømt fængsel og pisk.
Ny bølge
Amnesty International mener, at Saudi Arabien har genoptaget halshugninger i et alarmerende antal siden afslutningen af de hellige Ramadan måned.
Organisationen skriver i en artikel, at det især er gæstearbejdere, der står for, og kalder de aktuelle massehenrettelser for dybt foruroligende. Organisationen mener ikke, at domstolene på nogen måde lever op til internationale standarder i disse sager.
I den aktuelle sag har Bangladeshs præsident forsøgt at skaffe sine otte landsmænd tilgivelse, men det kan kun den dræbtes familie. Regeringen har forsøgt at overtale vedkommendes familie i Egypten, men de har afvist.
[pagebreak]Gæstearbejdere står for
Tilgængelige statistikker viser, at det i høj grad er gæstearbejdere fra fattige lande, der bliver henrettet.
Sagen om de otte gæstearbejdere kommer efter en tilsvarende sag med en stuepigen Ruyati Binti Sapubi fra Indonesien, der dræbte sin arbejdsgiver, som misbrugte hende. En video, der formodes at være halshugningen af hende, ses på YouTube.
Hun blev halshugget i juni i år, hvilket har ført til, at Indonesien nu nægter at sende arbejdskraft som hushjælp til Saudi Arabien.
I år er der i henhold til Amnestys opgørelser foretaget 58 henrettelser, hvoraf 20 var af udlændinge. Antallet er dobbelt så mange som sidste år på samme tidspunkt.
I 2007 var 76 af 158 henrettede udlændinge, i 2008 var der 40 fremmede ud af 102 dødsdømte, i 2009 var der 19 udlændinge blandt 69 kendte henrettelser. Sidste år er opgørelsen seks udlændinge ud af 27 kendte tilfælde.
Helt almindeligt
Offentlige henrettelser er ikke specielt kontroversielle og en bøddel kan være en kendt og respekteret person, der dukker op på TV, hvor journalister spørger om hans håndværk og beder om anekdoter.
I et TV-interview med den saudiske bøddel Abdallah Al-Bishi viser han sine sværd frem og fortæller han, at han sandelig har hugget hovedet af folk, som han kendte, men at det ikke påvirker ham. Det gør heller ingen forskel for ham, om offeret er mænd eller kvinder, bortset fra, at nogle mænd ikke han fatte sig.
I 2007 var 76 af 158 henrettede udlændinge, i 2008 var der 40 fremmede ud af 102 dødsdømte, i 2009 var der 19 udlændinge blandt 69 kendte henrettelser. Sidste år er opgørelsen seks udlændinge ud af 27 kendte tilfælde.
I henhold til Saudi Arabiens Sharia love er henrettelser og amputationer helt acceptabel straf. Bødlen udfører da også afhugninger af arme og ben. Overfor journalisterne forklarer bødlen, at der bruges lokal bedøvelse ved den slags straffe.