Befolkningstallet i København bliver ved med at stige. Det skyldes hovedsageligt tre forskellige grupper; de studerende, de nyfødte og indvandrer. Det betyder også at boligmarkedet er under pres i København, så lad os tage et kig på de tre grupper for at forstå befolkningstilvæksten.
De studerende
De studerende er en kæmpe gruppe af tilflyttere. Det er ikke for sjov at årets største flyttedag er d. 1. august. Her kan det være nærmest umuligt at få fat i flyttefirma København, for alle flyttefirmaerne er optaget af flytninger i København for de unge studerende.
Mange af de studerende bliver forelsket i byen, og bliver boende længere end deres studietid.
De studerende flytter typisk først væk fra København, når de skal have børn. Det pressede boligmarked i København gør, at priserne er helt i top, og derfor er det svært for nye forældre at have råd til en bolig inde i København. Det får mange af de tidligere studerende til at rykke ud af København, så de kan få flere kvadratmeter
Flere fødsler, færre dødsfald
Der går som sagt ofte et godt stykke tid før de studerende flytter væk fra København. Det betyder, at mange når at få børn, før de flytter væk. Børnene tæller også med som ”tilflyttere”, da de er ny befolkning i området.
I den anden ende af skalaen bliver de gamle ældre og ældre. De ældre flytter sjældent fra København, så når vi har en større ældre gruppe, tæller de selvfølgelig også op i befolkningstallet.
Kort sagt er der flere fødsler i København, end der er dødsfald.
Sverige til Danmark og Danmark til Sverige
Vores naboer som ofte bliver set som vores ærkerivaler – Det er selvfølgelig svenskerne, vi taler om. De kan øjensynligt også godt lide hovedstadsområdet. Det er i hvert fald tydeligt, at andelen af svenskere, der flytter til Østdanmark, er væsentligt større end andelen, der flytter til resten af Danmark. Omkring ¾ af de svenskere der flytter til Danmark, bosætter sig i Østdanmark. Her er det nemlig er nemt at tage Øresundsbroen ”hjem” til Sverige. Det tæller selvfølgelig op i regnskabet med flytninger i København.
Der er dog også mange danskere, der flytter til Sverige. En flytning til Sverige er bestemt ikke sjælden. Faktisk flytter lidt over 3000 danskere til Sverige hvert år. Til gengæld flytter der lige under 4000 svenskere til Danmark hvert år
Indvandring
Svenskerne er ikke de eneste, der er vilde med København. Mennesker med et ikke-dansk statsborgerskab, der har bosat sig i København eller Frederiksberg kommune svarer til mellem 0,5 og 1% af befolkningen. Her er det medregnet, at der ligeledes er nogle mennesker med ikke-dansk statsborgerskab, der flytter væk igen.
Kigger man på de samme tal for danskerne, så viser det, at de flytter cirka lige så meget til København, som de flytter væk. De flytter som sagt til København fra hele landet, når de skal studere, og så flytter de typisk ud igen, når de skal til at stifte familie, hvor priserne i København er voldsomme for de fleste.