- Havde regeringen ventet en uge eller to, ville vi nu have en markant anderledes epidemi i Danmark med mange flere syge, mange flere døde og italienske tilstande på sygehusene.
Så kategorisk siger virus-eksperten Allan Randrup Thomsen det, når han skal vurdere, hvor galt det kunne være gået i Danmark, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen og S-regeringen havde reageret, som de gjorde på truslen fra covid-19.
Den ene halvdel af Europa har ikke flere døde, end de havde sidste år, og tit også færre end forrige år, hvor influenzasæsonen var særdeles slem ved de ældre, skriver Politiken.
Men den anden halvdel af Europa oplever derimod en massiv overdødelighed, hvor der hver dag dør langt flere end på samme tidspunkt sidste år og året før under den store influenzaepidemi.
Det viser en opgørelse fra 24 lande fra projektet Euro-Momo, ledet af Statens Serum Institut, der i mere end ti år har målt overdødeligheden i hvert land uge for uge.
- Den store overdødelighed er sket meget pludseligt og meget stejlt i visse lande, siger Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut og koordinator af Euro-Momo-projektet, til Politiken.
Hverken Østrig, Estland, Finland, de tyske delstater Berlin og Hesse, Grækenland, Ungarn, Luxembourg, Irland, Malta, Norge eller Danmark har på noget tidspunkt under coronakrisen haft "moderat overdødelighed".
Mens Nordirland, Portugal, Belgien, Frankrig, Italien, Holland, Spanien, Sverige, Schweiz, England, Skotland og Wales har eller har haft fra "moderat overdødelighed" til "ekstrem høj overdødelighed".
- De lande, der kom for sent i gang med at bremse smitten ved at lukke samfundet ned, har en betydelig ekstra overdødelighed, siger Allan Randrup Thomsen.
Allan Randrup Thomsen er professor i virus ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.