Tårerne trillede på 54-årige Charlotte Pedersen, og hun blev hyldet som en rockstjerne, da hun i august endelig efter 11 års kamp kunne kalde sig førtidspensionist.
- Jeg var i chok, da vi kom ud, for hold kæft, det var en befrielse, og min første reaktion var: ”Skulle det tage jer så mange år at finde ud af det?” Så jeg reagerede faktisk med vrede, fordi, det kan ikke passe, at det skal tage så mange år at finde ud af, at folk ikke er i stand til at arbejde, siger hun.
Årsagen til Charlotte Pedersens lange kamp er, at hun i 2003 blev kørt ned i en højresvingsulykke. I dag lider hun derfor af stærke kroniske smerter i nakke, skuldre, ryg og arme. Det er vanskeligt for hende at holde balancen, hun lider af fastklemte nerver, og med tiden er smerterne blevet så store, at hun i dag bruger en elektrisk kørestol.
- At man ikke kan forstå at folk er skadet, efter de får en flyvetur og knalder hovedet ned i jorden, så kan man selv regne ud, hvor langt ude systemet er. Mit hoved er stadig totalt smadret, fordi der har været så meget ballade. Men jeg forsøger at komme ud til forskellige aktiviteter rundt omkring, siger Charlotte Pedersen.
I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.
Hvordan er det gået dem?
Hvordan har de det i dag?
De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.
UDVID
Fortsætter kampen mod jobcenteret
Da den 54-årige kvinde blev kørt ud i sin kørestol efter mødet på Jobcenteret på Lærkevej i København, hvor hun blev indstillet til førtidspension, blev hun tiljublet af et stort antal fremmødte.
Støttegruppen Jobcentrets Ofre, der kæmper for reformramte borgere, var nemlig mødt op foran jobcentret for at agere moralsk støtte til Charlotte Pedersen. Under hele mødet sang de sange, holdt taler og råbte slagord på gaden foran jobcentret.
Læs artiklen: Charlotte tiljublet som en rockstjerne: Indstillet til førtidspension efter 11 år
- Det gav mig også et boost, at de var der. Der var folk, jeg ikke havde set i op mod 15 år. Jeg blev helt rørt af det. Men hold da kæft, jeg var glad. Endelig kunne jeg se et lys for enden tunnelen. For første gang i 11 år, var der nogen, der havde lyttet, fortæller hun om modtagelsen af de mange fremmødte demonstranter.
Fortætter kampen
Men den gode besked betyder ikke, at sagen er slut. For den 18. oktober indgav hendes partsrepræsentant Ulf Harbo nemlig en klage til Borgerrådgiveren over sagsbehandlingen i Jobcenter København.
Charlotte Pedersen lykønskes, efter sin indstilling til førtidspension ved jobcentret på Lærkevej i København. Foto: Avisen.dk
I klagen, som i alt indeholder fem klagepunker, fremgår det blandt andet, at:
- Det har taget 14 år at afklare hende til førtidspension.
- Der ikke er lavet de lovpligtige revurderinger af fleksjob rettidigt.
- Der flere gange er blevet anmodet om at få rettet oplysninger i sagen, som, hun mener, har været forkerte.
Hvorfor lader du det ikke bare ligge, hvis du har fået din førtidspension?
- Jeg havde en ven, som jeg har mistet, og som hjalp mig meget igennem sagerne her. Ham har jeg lovet aldrig at give op, siger Charlotte Pedersen.
Ville det ikke være nemmere bare at lade det ligge?
- Jo, men jeg har mange venner, som stadig er i systemet, og selv om jeg er fri, som jeg kalder det, så hænger de stadig i det. Dem kan jeg ikke bare vende ryggen til. Jeg har haft nogle gode mennesker til at støtte mig. De skal ikke gå ned, som jeg selv har gjort, siger Charlotte Pedersen.
Vil væk fra København
Da Charlotte Pedersen blev indstillet til sin førtidspension i august, forsøgte hun at blive fritaget fra personligt at møde op på jobcentret.
Men selvom hun havde en speciallæge i psykiatris ord for, at møderne på jobcentret belastede hende betydeligt psykisk, blev hun alligevel tvunget ind til mødet.
- Jeg havde det rigtig dårligt, da jeg blev hentet ind og skulle have afgørelsen. Jeg var ved at brække mig, fortalte Charlotte Pedersen efterfølgende til Avisen.dk.
Artiklen fortsætter under billedet
Adskillige mennesker mødte frem ved Jobcentret ved Lærkevej i København for at støtte Charlotte Pedersen, da hun blev indstillet til førtidspension i august. Foto: Avisen.dk
Charlotte Pedersen er en gang tidligere blevet indstillet til førtidspension, men dengang blev sagen afvist. Den endelige afgørelse efter indstillingen i august kom den 1. oktober, hvor hun endelig kunne ånde lettet op.
- Det er kun begyndt at gå lidt op for mig. Mit hoved er stadig totalt smadret, fordi der har været så meget ballade. Men siden jeg fik min førtidspension, har de simpelthen været så søde, og hjulpet mig med alle mine papirer og alle mine ting. Det er dejligt, fordi mit hoved er skadet, som det er, siger hun, inden hun slutter med sine ønsker for 2018:
- Jeg håber, at jeg efterhånden kan få så meget fred i mit hoved, at jeg kan komme væk fra København. Det står øverst på min ønskeseddel at komme væk fra København. Jeg ved ikke, hvor jeg skal hen, men bare langt væk fra København, slutter Charlotte Pedersen.
Af svaret på Ulf Harbos klager fra Jobcenter København, som kom den 20. december, og som Avisen.dk er i besiddelse af, fremgår det, at alle klager afvises.
I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.
Hvordan er det gået dem?
Hvordan har de det i dag?
De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.