- Jeg regnede ikke med, at jeg kunne klare det, men det her var med til, at jeg kom op igen. Det gav mod på tilværelsen.
Sådan siger 25-årige Bjørn Fredskilde, der i sommer cyklede til toppen af Alpe d'Huez i forbindelse med et aktiveringsprojekt i Aabenraa Kommune.
Cykelturen var en del af en investerings-strategi, som kommunen lavede i 2015, der skulle få flere folk på kontanthjælp i arbejde.
Byrådet besluttede at bruge 68 mio. kr. på projektet. Allerede efter ti måneder var strategien så stor en succes, at kommunen har opnået en besparelse på små 10 millioner kroner på området, fordi mange, der tidligere var på kontanthjælp, nu er kommet i job.
Men den slags investeringer kan nu være fortid. For når besparelserne på kommunernes beskæftigelsesindsatser træder i kraft fra 2019, skal der på landsplan spares en mia. kroner på vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) går i stedet efter en model, hvor flere ledige kommer i virksomhedspraktik.
- Jeg synes, det er synd, hvis andre ikke får mulighed for sådan en tur. Der er mange mennesker, der kan have brug for sådan en tur. Der er mange af dem, der sidder på kontanthjælp, som mangler den gnist til at komme ud og arbejde, som jeg fik på den tur, fortæller Bjørn Fredskilde.
Fik et job
Staten refunderer i dag op til halvdelen af kommunernes udgifter til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb. Men det bliver der for fremtiden sat en stopper for. Det vil give kommunerne en tilskyndelse til at vælge virksomhedspraktik i stedet.
Det skyldes, at vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb er dyrere end virksomhedspraktik. Det på trods af at 17 ud af de 19 deltagere i "Unge på toppen", som turen til Alpe d'Huez hedder, i dag er i arbejde.
Én af dem er Bjørn Fredskilde, som har fået arbejde hos FairTrans i Tinglev. Her fylder og tømmer han containere, som efterfølgende ekspederes ind og ud af landet.
- Det er dejligt at arbejde dernede, siger han.
"Unge på toppen" blev orkestreret af en ekstern coach og mentor, som skulle følge de unge fra samfundets mørke dale til nye tinder og mål. Det er den slags forløb, der bliver færre af, når de nye regler træder i kraft.
Gruppen, der tog turen til Alpe d'Huez, bestod af unge i alderen 22-36 år, som i flere tilfælde aldrig har været på arbejdsmarkedet før.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Som arbejdsløs har man pligt og ret til at deltage i aktivering.
Der er tre former for aktivering:
- Virksomhedspraktik
- Job med løntilskud
- Vejledning og opkvalificering
Under tilbud om vejledning og opkvalificering hører blandt andet:
- Korte erhvervsrettede uddannelsesforløb.
- Danskundervisning eller forløb, der mest indeholder danskundervisning.
Er man fyldt 25 år og uden nogen ungdomsuddannelse, har man ret til et læse-, skrive-, regne- eller ordblindekursus, hvis en test viser, at man har brug for det.
Er man fyldt 30 år, og uden nogen erhvervskompetencegivende uddannelse, har man ret til en realkompetencevurdering.
Det er aktiveringstilbuddene vejledning og opkvalificering, som Henning Jørgensen, der er professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, frygter, at kommunerne vil nedprioritere.
UDVID
Mange af deltagerne har igennem livet oplevet mange nederlag. For Bjørn Fredskildes vedkommende har et af hans store problemer været ordblindhed. Andre af deltagerne er psykisk udfordrede, har diagnoser og andre er tilmed kriminelle.
Det fortæller Camilla Pedersen, der er socialrådgiver og koordinator på projektet.
- Det er hele paletten, vi har haft med at gøre. De fleste af dem har været på offentlig forsørgelse, siden de var 18 år, så jeg har kendt dem meget længe, men jeg tror ikke, jeg kommer til at arbejde med dem igen, siger Camilla Pedersen.
Turen til toppen af det legendariske bjerg Alpe d'Huez gik gennem mange bjergrige egne. Foto: Bjørn Fredskilde
Fik mere selvtillid
Bjørn Fredskilde ærgrer sig over, hvis der for fremtiden bliver længere mellem de projekter, der fik ham i job.
- Jeg har fået en del mere selvtillid, end jeg havde i forvejen efter den tur. Jeg synes, det er synd, hvis andre ikke får mulighed for det. Det må jeg sige. Så kan det godt være, at de bruger mange penge på det, men jeg kan også garantere, at de i sidste ende får mange væk fra kontanthjælp, siger Bjørn Fredskilde.
Den bjergrige etape til Frankrig sluttede på toppen af det legendariske bjerg Alpe d'Huez, som Tour de France-rytterne årligt krydser. Her fejrer Bjørn Fredskilde endnu en succesrig bjergetape på vej mod toppen. Foto: Bjørn Fredskilde
Derfor opfordrer Bjørn Fredskilde også politikerne på Christiansborg til at tænke sig om en ekstra gang, inden de igen overvejer at lave besparelser på beskæftigelsesområdet.
- Hvis politikerne nu tænker sig om og lidt længere, så er det bedre at tage nogle chancer som den her, der kan få folk ud af det hul, som de sidder i, siger Bjørn Fredskilde.
- Turen har givet mig meget mere energi. Det gør mig mere frisk, mere snakkesaglig og mere åben, så jeg ikke længere bare er en person, der sidder for mig selv og kigger ned i bordet. Man bliver mere glad og får lyst til meget mere af sådan en oplevelse, siger han.