Undgå fejl i haven: Slip af med dræbersneglene
Denne bandit gemmer sig næsten med garanti et mørkt og fugtigt sted i din have. Dræbersneglen hedder den i folkemunde, men lyder også navne som Iberisk Skovsnegl, Iberiaskovsnegl, Spansk Skovsnegl og det latinske navn Arion lusitanicus. (Foto: Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv)
Sol og blå himmel er lig med havearbejde. Men det er også startskuddet til kampen mod myrer, bladlus og ikke mindst de sejlivede dræbersnegle.
Peter Bergman
Havesæsonen er begyndt, men hvis du ikke er opmærksom er dine bede hurtigt fyldt med dræbersnegle, dine blomster og krydderurter er indtaget af bladlus og myrer piler rundt i revner og på dine fliser.
Skadedyr er til irritation både ude og inde. Der findes mange måder at bekæmpe skadedyrene i din have på, men heldigvis er der hjælp til, hvordan du slipper af med dem uden brug af gift.
Her får du en række tips fra Grønforskel.dk, som du kan bruge i kampen for at beholde kontrollen over haven:
- Det kan godt betale sig at være årvågen når det drejer sig om skadedyr. De tager til i antal, så snart det varmere vejr kommer. Begynd at samle dræbersnegle i april - inden de bliver for store. Og sæt allerede nu nyttedyr ud ved planter, der har begyndende bladluseangreb.
- Allerede når du ser de allerførste bladlus, så sæt ind med snyltehvepse, så de holdes i skak fra start. Du kan også forsøge at tiltrække solsorte og pindsvin i kampen mod dræbersnegle.
- Ryd op. Gør rent. Det er to vigtige ting, som gælder både inde og ude. Et rent hjem uden snavs og krummer er ikke noget for myrerne. Og en ordnet have uden bunker af affald giver dræbersneglene færre gemmesteder.
- Dræbersneglene trives hvor der er mørkt og fugtigt. De gemmer sig gerne i komposten, under afklippet græs, bunddække og haveaffald. De trives i det hele taget, hvor det er mørkt og fugtigt.
- Morgenen er det bedste tidspunkt at vande haven på, så kan fugten nå at forsvinde i løbet af dagen. Fugtigt haveaffald er et eftertragtet miljø for dræbersneglene i dagtimerne.
- Når du gøder dine planter, så brug din egen kompost, eller hent noget naturlig gødning på plantecentret. Velgødede og sunde planter er mindre tilbøjelige til at bukke under for et bladluse-angreb.
- Husk balance mellem nyttedyr og skadedyr: Du har brug for nogle bladlus, så dine nyttedyr også kan overleve.
- Lav lokkende fælder for skadedyrene - både hvepse og myrer har en sød tand, og dræbersneglene er glade for øl.
- Husk, hvad der virkede i år - og hvor de forskellige skadedyr holdt til. Så er du bedre forberedt til næste år.
- Forebyggelse: Til efteråret kan du begynde at gå på jagt efter dræbersneglenes æg, og til vinteren kan du fjerne gamle hvepsebo.
Kilde: Grønforskel.dk