Administration 

Syrisk flygtning: ”Jeg forstår ikke flygtninge, der ikke vil arbejde”

Max føler, at han i de mange praktikforløb ofte bare har erstattet folk, der normalt ville få løn. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Syriske Mohammed Hisham sætter en ære i at betale skat i Danmark, men han har også haft sine udfordringer med at bide sig fast på det danske arbejdsmarked. Alligevel er drømmen på længere sigt at blive dansk statsborger.

Hvis der er noget, som er københavner-agtigt i en nærmest karikeret grad, så er det en kæmpe kop varm mælk med kaffe, også kaldet en Caffe Latte, til ublu overpris.

I den forstand er Mohammed Hisham allerede bedre integreret i København, end jeg er, for det er lige præcis, hvad han bestiller på den café, hvor, han har valgt, vi skal mødes i Frederiksberg Centret.

Mohammed foretrækker at blive kaldt for Max i Danmark, da han mener, at det er nemmere at stave til for danskere. Kaffen koster 25 kroner, men pengene er godt givet ud for den syriske mand, da han har været på arbejde til klokken tre om natten og nærmest lige er stået op. 

LÆS MERE: Store forskelle i kommuners succes med at få flygtninge i job: "Enormt problematisk" 

Mohammed Hisham er en del af succeshistorien fra Frederiksberg, hvor en målrettet indsats for at få flygtninge i job bærer frugt. Til forskel fra mange andre kommuner lever den københavnske kommune op til regeringens målsætning om, at hver anden flygtning efter tre år i landet skal være i arbejde.

Men motivationen fra den enkelte flygtning skal også være der, som en af kommunens jobkonsulenter fortæller. Og den har Max i metermål.

- Jeg er dødtræt, når jeg lægger hovedet på puden efter fyraften, men jeg er glad for at betale skat. For jeg er sund og rask, og når jeg betaler skat, betyder det, at de penge kan gå til folk i Danmark, der er syge. Jeg forstår ikke flygtninge, der ikke vil arbejde, fortæller Max, før han begynder at rose regeringens integrationstiltag:

- Det er rigtig godt, at man tvinger flygtninge til at komme i arbejde hurtigst muligt og tager pengene fra os, hvis man ikke møder op til sprogskole. For hvorfor i al verden vil du ikke lære dansk, når du er her, spørger Max, der både taler flydende engelsk og et fuldt ud forståeligt dansk.

LÆS MERE: Kommune milevidt fra regeringens integrationsmål: "Det er svært"

Han fortæller, at han kender til flygtninge i Tyskland, der bare lader være med at møde op til sprogskole, fordi det ingen konsekvenser har. Selv har han dog forsøgt at arbejde nærmest fra dag ét i Danmark og balancere det med sprogskole - også selvom det ikke var planen, at han skulle ende i det lille kolde land mod nord.

Fra Kobane til København 

I sommeren 2014 befinder Max sig nemlig i Aleppo, hvor han studerer på landbrughøjskolen, men tilværelsen ændrer sig, da han beslutter sig for at fejre Eid med sin familie i Kobane, hvor han stammer fra. Turen til Kobane plejer at tage to timer med bus, men ISIS er på fremmarch og har mast sig indimellem de to byer.

Derfor tager busturen denne skæbnesvangre dag 12 timer, da chaufføren skal køre ad snørklede veje rundt om frontlinjerne, men efter ni timer stopper han op.

- ISIS er gået ind i Kobane, råber chaufføren og fortsætter:

- Alle kurdere skal ud. Det er ikke sikkert for jer.

Max er kurder og bliver gennet ud af bussen og må med de andre vandre over den tyrkiske grænse. Her befinder han sig i et limbo i en måned, uvis om sin families skæbne.

 - Jeg var dødssyg af bekymring, siger Max, der kort tid efter blev indlagt på et tyrkisk hospital på grund af underernæring. Der fik han et opkald fra familien, der var i live. Hans far fortalte ham dog, at han skulle blive i Tyrkiet, da det ikke var sikkert at vende tilbage.

Men livet i det sydlige Tyrkiet var pauvert og efter kort tid i en flygtningelejr, søgte Max derfor mod Istanbul. Men heller ikke her var der lykke at finde, og det eneste job, han kunne finde, var på en tekstilmølle, hvor han knoklede 11 timer om dagen hver dag til en sulteløn på 200 dollars om måneden.

Max havde knap råd til logi og endnu mindre til mad, så hans far rådede ham til at søge nordpå; til et bedre liv hvor der måske var arbejde, og hvor Max måske endda kunne fuldføre sin uddannelse. 

Resten af historien er velkendt: En lille jolle mod det græske ø-hav, vandring op gennem Østeuropa og et tog fra Tyskland. Og den 25. november 2015 ankommer Max på Hovedbanegården i et lille bitte land, som han ikke ved ret meget om udover, at de vist nok tager godt imod flygtninge.

Andenrangsborgeren

Og det gjorde de også, fortæller Max, der både roser det flinke danske politi, den håndholdte kommunale indsats, folkefærdet og de hårde, men retfærdige, krav til nyankomne. Men der er også altid håret i suppen.

Max’ kamp for at komme ind på det danske arbejdsmarked har nemlig også været en erkendelse af, at han er andenrangsborger i det land, han ellers kalder sit nye hjem. 

For selvom Frederiksberg Kommune har været god til at skaffe ham job via de såkaldte branchepakker, følte Max det ofte som en ørkenvandring af praktikforløb.

Hvad er branchepakker?

Branchepakkerne blev udviklet af analyseinstitutet LG Insight i samarbejde med en række kommuner og var forløbet til den senere IGU-ordning, der blev gennemført ved trepartsforhandlingerne i 2016. Formålet med pakkerne er et målrettet fokus på sprogundervisning og introducering til arbejdsmarkedet fra dag 1.

Sådan ser et typisk forløb gerne ud:

Introduktionsforløb: Her introduceres flygtningen til branchepakkerne, og han/hun modtager faglig såvel som personlig kompetenceudvikling. Flygtningens ressourcer afdækkes, og han/hun vælger slutteligt en branchepakke.

Virksomhedsforløb nummer b1: Her trænes i grundlæggende, almene basiskompetencer gældende for hele arbejdsmarkedet, både sociale, sproglige samt personlige kompetencer. Samtidig introduceres til de faglige arbejdsfunktioner inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 2: Her trænes målrettet i faglige kvalifikationer inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 3: Her placeres flygtningen strategisk (geografisk og i delbrancher), hvor der er mange jobåbninger.

 

Kilde: Integrations- og Udlændingeministeriet.

UDVID

Intet mindre end seks gange bliver Max nemlig sendt i praktik uden løn udover integrationsydelsen på forskellige arbejdspladser, som han nævner i en lind strøm. Han har arbejdet i en Kiwi, med transport, på restaurant, i et bageri og på caféer.

Men opfattelsen var, at han bare blev brugt som gratis arbejdskraft.

 - Jeg blev stillet i udsigt, at hvis jeg klarede mig godt, ville jeg blive ansat. Men hver gang de tre måneder var gået, fik jeg at vide, at de ikke havde noget til mig, og så måtte jeg starte i praktik et nyt sted, siger Max, der efter halvandet år kom i løntilskud på bageriet Reinh Van Hauen, hvor han som nattevagt bagte kager og brød.

Men det var hårdt, fortæller Max, hvis erfaring med det danske arbejdsmarked indtil videre har været fysisk arbejde, der som oftest har været nattearbejde på fuldtid, som han har balanceret med sin sprogskole, som han passer om eftermiddagen.

- Når jeg kommer hjem om morgenen efter nattearbejde, er jeg så træt, at jeg bare dejser om. Så sover jeg indtil eftermiddagen, hvor jeg skal på sprogskole, og så om aftenen tager jeg på arbejde. Jeg oplever aldrig rigtig noget her i landet, fortæller Max, der i øjeblikket er i lønpraktik på McDonald's.

Han fortæller, at han sjældent møder danskere, der arbejder med det samme som ham.

- I rengøringen på McDonald's er vi alle sammen flygtninge og afrikanere, og sådan har det også været med meget af det andet nattearbejde, som jeg har haft. 

Han savner sin familie og kan ikke lade være med at tænke på, hvordan livet var før krigen. Som søn af en tandlæge manglede hverken Max eller hans 12 søstre og brødre noget.

- Vi kom alle sammen på universitetet, og vi havde biler, vi kunne køre rundt i. Vi behøvede ikke at arbejde eller noget. Vi kunne bare koncentrere os om at studere. Og vi havde en villa, siger Max og holder et lille ophold i talestrømmen på caféen.

- Men alt det er væk nu, der er ikke noget at komme tilbage til, siger han og ryster på hovedet.

Han håber på at blive ansat på McDonalds og at begynde i 9. klasse. Hvis han klarer den, ligger uddannelsesvejen åben for ham. Måske kan han endelig blive færdig med sin uddannelse fra Aleppo? Måske kan han følge i sin faders fodspor og forfølge drømmen om at blive tandlæge? 

- På længere sigt er drømmen et dansk pas. Der er ikke længere noget tilbage i Syrien for mig. Alt er ødelagt. Nu er Danmark mit hjem, og jeg er glad for at være her. Det næste skridt er at få en uddannelse, så jeg kan få et bedre job. Hvis jeg tjente flere penge, ville det nemlig betyde, at jeg ville have nogle penge tilovers, når mad og husleje er betalt, og så kunne jeg sende penge ned til mine brødre, der har det svært i Syrien, slutter Max og bunder det sidste mælkeskum i koppen.

SE HVOR GOD DIN KOMMUNE ER TIL AT FÅ FLYGTNINGE I JOB: Danmarksmester i integration: Se hvor god din kommune er til at få flygtninge i job

Hvad er branchepakker?

Branchepakkerne blev udviklet af analyseinstitutet LG Insight i samarbejde med en række kommuner og var forløbet til den senere IGU-ordning, der blev gennemført ved trepartsforhandlingerne i 2016. Formålet med pakkerne er et målrettet fokus på sprogundervisning og introducering til arbejdsmarkedet fra dag 1.

Sådan ser et typisk forløb gerne ud:

Introduktionsforløb: Her introduceres flygtningen til branchepakkerne, og han/hun modtager faglig såvel som personlig kompetenceudvikling. Flygtningens ressourcer afdækkes, og han/hun vælger slutteligt en branchepakke.

Virksomhedsforløb nummer b1: Her trænes i grundlæggende, almene basiskompetencer gældende for hele arbejdsmarkedet, både sociale, sproglige samt personlige kompetencer. Samtidig introduceres til de faglige arbejdsfunktioner inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 2: Her trænes målrettet i faglige kvalifikationer inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 3: Her placeres flygtningen strategisk (geografisk og i delbrancher), hvor der er mange jobåbninger.

 

Kilde: Integrations- og Udlændingeministeriet.

Brudepar vinker
Kongelige

Skandale-prinsessen:

Slæber sælgere i retten

Kuglestøder i aktion
Sport

Borgmester vil have OL til London

To mænd trykker hænder
Kongelige

Kongen udskyder tur til Grønland

Nyheder

Strømnedbrud

i Sydeuropa:

Her er årsagen

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Alvorlig ulykke i Nordjylland

Brudgom løfter bruds arm
Kongelige

Efter knap to år ægteskab:

Royal skilsmisse

Mænd med røde kalotter på hovederne set bagfra
Nyheder

Valg af ny pave:

Her er datoen

Mulig ulv på markvej
Dyreliv

Ulv set nær landsby

politiafspærring ved metro i madrid
Nyheder

LIVE: Strømnedbrud i Sydeuropa

højspændingsledninger i spanien
Nyheder

Kæmpe nedbrud:

Hele Spanien ramt

fodboldspiller jubler efter scoring
Krimi

LIVE: FCK-stjerne

i retten 

kvinde jubler med dansk flag
Helt vildt

Dansker vinder EM

i mågeskrig

kvinde kigger
Kongelige

Efter forskrækkelse:

Dronningen meldt rask 

bilkabutik set udefra
Nyheder

Salling Group med

milliardoverskud

mand står ved mikrofon
Nyheder

Her er DR's nye

generaldirektør

person holder lottokuponer
Helt vildt

Her landede weekendens millioner 

vejkryds med gående folk og cyklister
Krimi

8-årig dreng jagtet

af fremmed mand

mand poserer og smiler
Kendte

Rapporten er klar:

Derfor døde Hackman 

folk sidder udenfor i solen
Nyheder

Nu kommer varmen

trump interviewes
Nyheder

Trump tror Zelenskyj

er klar til at opgive

Krim-halvøen

mand poserer
Nyheder

84-årige Tom Jones

giver koncert i Tivoli

golfspilelr står og kigger på banen
Sport

Tvillinger tæt på sejren

Grafittiklædt hjørnefacade med dør til kælderen
Nyheder

Ikonisk rockbar lukker

Ansigt af mand med skæg
Kendte

Helt særlig tekst: 
Nu har Johnny Madsen
fået sin gravsten

en mand viser en knyttet næve
Nyheder

Donald Trump får
historisk dårlig måling

en skaldet mand kigger på fotografen
Kendte

Thomas Blachman var tæt på at slå kendissøn

To smilende mænd med armene hævet i vejret
Nyheder

Efter 40 år i politik: 
Tidligere Aarhus-borgmester stopper

ansigt af ældre mand med briller
Nyheder

Fogh erkender amatøragtige fejl 

Mand med jakkesæt taler
Nyheder

Rubio sår tvivl om fredsforhandlinger

bagenden af en ambulance
Nyheder

11 personer dræbt i påkørsel i Vancouver

Nyheder

Mette F.:
Klar til Donald Trump

To fodboldspillere jubler
Sport

Suveræn stil: 
Mesterskabet er hjemme

Mand i hvidt cykeltøj
Sport

Overlegen Pogacar: 
Knusende sejr i klassiker

en kvinde ser ulykkelig ud
Kendte

Skuespiller brugte afdød søns sæd for at få et barn

udsnit af en lægekittel
Krimi

Pakistansk læge tog fat i kvinder om natten:
Nægter voldtægtsforsøg

et sundhedskort
Nyheder

Sig farvel til det

fysiske sundhedskort

en stikkonktakt og ledninger
Nyheder

Så er der billig el - igen

Nyheder

Diabetes: Det højeste

antal nogensinde

sammensatte billedr
Nyheder

Mindst ni dræbt efter påkørsel af gadefestival 

et skib kommer sejlende
Nyheder

Trump: Amerikanske skibe bør sejle gratis gennem Panama og Suez

en sabel
Nyheder

Napoleons sabel skal under hammeren

Mand i kappe med knyttet næve
Nyheder

CIA-chefs søn død i Ukraine:

Kæmpede for Rusland

Gammelt lommeur
Nyheder

Lommeur fra dansk Titanic-passager solgt for formue

Jublende fodboldfans på tribune
Sport

Wrexham sikrer historisk oprykning

Par på den røde løber
Kendte

Pia Kjærsgaard jubler:

Skal være oldemor

Håndboldspiller på banen
Sport

Odense stryger i Final 4

mand i jakkesæt smiler
Nyheder

Venstre vil ophæve forbud mod atomkraft

Kvinde i rød kjole ved dommerbord.
Kendte

Vild med dans-vært:

God for 39 millioner

Nyheder

Zelenskyj: Trump-møde kan blive historisk

et par står foran en kro
Nyheder

Historisk kro har

fået nye ejere

Brændende bygning
Krimi

Har bekæmpet voldsom brand i halvandet døgn

en model af et missil
Nyheder

Dansk missilforsvar
får rækkevidde
på 185 kilometer

en mand jubler
Sport

Poul-Erik Høyer
siger stop

en elradiator
Nyheder

Advarsel: Populær radiator kan udvikle flammer

to spillere
Sport

Trump: Er I dumme?

en person holder et billede af pave frans
Nyheder

LIVE: Følg pave Frans' begravelse

en par går med bøjede hoveder
Nyheder

Donald og Melania er sjældent sammen
- nu mødes de på Air Force One

udsnit af en dyr bil
Krimi

Mænd mistænkt for tyveri af luksusbiler anholdt

tre personer
Kendte

Kvinden som anklagede prins Andrew for voldtægt er død

en mand kigger på fotografen
Kendte

Oliver Bjerrehuus
går nye veje

en pølsevogn
Nyheder

Dusør: 100 hotdogs

en tennisspiller server
Sport

Holger Rune er færdig

mange mennesker med blomster
Nyheder

Zelenskyj fastholder:
Krim er ukrainernes

et par står i et køkken
Kendte

Lars Elbæk skal
betale erstatning

en stor hvid bygning
Nyheder

Efterskole går konkurs

Nyheder

Pavens begravelse bliver uden deltagelse af Mette Frederiksen

en stor bygning
Nyheder

640 skal genhuses

en bygning set udefra
Krimi

To dømt for
vold efter dødsfald

et kongepar vinker fra en båd
Kongelige

Kong Frederik tager til kaffemik og besøger flyveplads i Grønland

gul basketballtrøje
Helt vildt

Vanvid: Trøje solgt

for 46 millioner

en skærm med skats forside
Nyheder

Skat ramt af it-problemer

gravhøj med træer i baggrunden
Krimi

Kulturminister:

- Underfrankerede tåber

Nyheder

Trump: Rusland kan

få 20 procent af Ukraine

tre personer i jakkesæt
Nyheder

DF-profil forlader

partiet 

Bygning ved vej
Krimi

Søger vidner: Kvinde

overfaldet og befamlet 

skilt foran retten i roskilde
Krimi

Vågnede med fremmed

på værelset: Troede det

var savl på fødderne 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

En halv milliard i puljen:

Her er tallet der ikke er

trukket i 234 dage

Krimi

Kendt dansk musiker

tiltalt for trusler og

våbenbesiddelse 

hvid el-radiator
Nyheder

Efter røg og flammer: 
Elgiganten tilbagekalder