Afsløringer af omfattende skattefusk på en byggeplads drevet af det kommunale forsyningsselskab Hofor giver nu politiske dønninger.
Under et kontrolbesøg fandt Skattestyrelsen 150 ansatte fra fire udenlandske virksomheder, der ikke betalte dansk skat, selvom de burde.
- Københavns Kommune har besluttet, at vi ikke samarbejder med virksomheder, der ikke betaler skat. Hofor har ikke gjort nok for at stoppe skattesnyd, siger Karina Vestergaard Madsen, Enhedslistens gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation.
Som det ene af to politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer i Hofor vil hun nu bede om en redegørelse fra ledelsen på baggrund af Avisen.dks artikel.
Karina Vestergaard Madsen henviser til, at Københavns Kommune med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen blandt andet har underskrevet et charter mod skattely.
Vi bliver simpelthen nødt til at være mindre blåøjede og skærpe kontrollen. Hofor skylder borgerne en forklaring
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til Hofor.
Til gengæld vil det socialdemokratiske medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg Mattias Tesfaye gerne sige sin mening:
- Afsløringen er pinlig for Hofor. Det er borgernes penge, der bruges på firmaer, der fusker med skatten. Vi bliver simpelthen nødt til at være mindre blåøjede og skærpe kontrollen. Hofor skylder borgerne en forklaring, siger han.
Køber ikke forklaring
Torsdag sagde Hofors pressechef, Astrid Skotte, at det er svært at gøre noget ved skattesagerne, fordi Skattestyrelsen har udvidet tavshedspligt, og derfor ikke må oplyse navnene på de firmaer, der ikke betaler dansk skat:
- Det må være Skattestyrelsen, der sørger for, at de betaler den skat, de nu skal. Vi inddriver jo ikke skat, sagde pressechefen.
Men den forklaring tilfredsstiller overhovedet ikke Enhedslistens medlem af bestyrelsen:
- Jeg kan se, at Hofor forsøger at tørre ansvaret af på skattemyndighederne, men vi har som offentligt selskab et helt særligt ansvar for, at vores byggeri foregår ordentligt, siger Karina Vestergaard Madsen.
150 arbejdere fra fire udenlandske firmaer har arbejdet sort på Hofors byggeplads ved Amagerværket. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Bestyrelsesformanden for HOFOR, Leo Larsen, er meget ked af sagen, som han mener stiller Hofor i "et urimeligt dårligt lys".
- Vi kan ikke tåle, at det foregår sådan, som I beskriver. Det kan vi ikke. Men vi kan ikke få oplyst hos Skattestyrelsen, hvilke firmaer det drejer sig om.
Ved en enkelt kontrol finder myndighederne 150 medarbejdere fra andre lande, der burde betale skat i Danmark, men ikke gør det. Gør Hofor efter din mening nok for at kontrollere, at det foregår rigtigt?
- Hofor gør en helt masse, men det er en kæmpe arbejdsplads. Vi har hyret Bureau Veritas til at lave stikprøver. De kontrollerer arbejdsmiljø og skat og alle mulige ting. Vi vil gerne overholde reglerne, men man kan jo ikke lave et 100 procent tilsyn, siger Leo Larsen. Han er dog åben over for at skærpe kontrollen i fremtiden:
- Vores stikprøver skal måske være mere omfattende. Det vil jeg bede ledelsen se på, siger Leo Larsen.
Skattesmæk på vej
For folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) er sagen på Hofor et eksempel på, at der er brug for en ny politik på området, hvis Socialdemokratiet får magten:
- Vi vil sortliste firmaer, der har fusket med skatten, så de bliver udelukket fra fremtidige offentlige byggerier. Fratage bagmændene retten til at oprette og drive virksomhed. Og indføre kædeansvar, så de store firmaer kan blive gjort ansvarlige for underentreprenørers ubetalte regninger til skattevæsenet.
I den konkrete sag kan de udenlandske firmaer og ansatte se frem til en grim efterregning fra de danske skattemyndigheder.
- Virksomhederne og de ansatte vil alle kunne se frem til en opkrævning for manglende dansk skat fra os, bekræfter Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.