Lærerne i folkeskolen er enige med SF i, at det skal være slut med den klassiske afgangsprøve i folkeskolens 9. og 10. klasse.
"Vi synes, det er en rigtig god idé at kigge på afgangsprøverne. Men vi har ikke noget behov for, at de skal ligge på et tidligere tidspunkt," siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, til Newspaq.
SF vil erstatte afgangsprøven med en ny prøve, der skal afholdes, inden eleverne 1. marts vælger, om de skal på eksempelvis teknisk skole eller i gymnasiet.
Det er meningen, at eleverne derefter kan bruge den sidste skoletid på de fag, de skal bruge fremover på deres ungdomsuddannelser.
Folkeskolelærerne er enige i, at der skal kigges på afgangsprøven, men for dem handler det om, at den nuværende prøveform ikke afspejler elevernes færdigheder.
"Prøven bør i højere grad afspejle det, som eleverne rent faktisk kan. Vi skal ikke bare høre dem i paratviden, men også se på om de kan bruge de kundskaber, de har tilegnet sig. For det andet spilder vi al for meget god undervisningstid med de prøver, vi har i dag," siger Anders Bondo Christensen.
Han forslår i stedet, at man forsøger sig med forskellige prøveformer for at finde frem til den ideelle.
"Vi tænker meget i, at man laver nogle opgaver i undervisningen, som vi kan bedømme eleverne ud fra. Det, tror vi, er vejen frem," siger Anders Bondo Christensen.
I Folketinget bakker et flertal op om SF's forslag, også Undervisningsminister Christine Antorini er positiv.
"SF's pointe er fuldstændig rigtig. I sidste del af skolen skal det handle om at få eleverne godt videre til en uddannelse. Kan vi indrette prøverne, så skolen bliver bedre til det, skal vi gøre det," siger hun.
Mens regeringspartierne er positive overfor SF's forslag, mener oppositionspartierne Libaral Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti, at forslaget er tåbeligt.
Børne- og Undervisningsordfører for Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, mener også, der skal gøres noget ved frafaldet på ungdomsuddannelserne, hvor op imod hver tredje falder fra. Men han kan ikke se, hvorfor prøven skal laves om eller ligge i marts.
"Vejledningen skal være bedre. Alt for mange vælger jo det almene gymnasium, men at lave om på afgangsprøven, det er lidt skørt", siger han.
SF vil ændre afgangsprøven, da de mener, den er et produkt af landbrugs- og industrisamfundet, hvor afgangsprøven for mange var sidste kontakt med uddannelsessystemet.