Månen er en fascinerende del af vores solsystem, og der er masser af interessante fakta at lære om den. I dag vil vi dykke ned i nogle af de mest interessante fakta om Månen, samt lære mere om månekalendere, så du kan få et bedre kendskab til denne naturlige satellit.
Månens faser
Fra Jorden ser vi altid Månen fra den samme side, da den har det, man kalder et synkront kredsløb i en bunden rotation. Månen har en omløbstid på 27 dage, og i løbet af denne tid tager Månen forskellige former på nattehimlen. Disse månefaser er forårsaget af Månens, Jordens og Solens relative placering, da denne har betydning for, hvor meget af Månens oplyste side, vi kan se her på Jorden. Månens fire faser er; fuldmåne, aftagende måne, nymåne og tiltagende måne.
Når det er Fuldmåne, vender hele Månens belyste side mod os. Ved Aftagende måne, kan man gradvist se mindre og mindre af Månen oplyst af Solen. Når det er Nymåne, ligger Månen mellem Jorden og Solen med dens mørke side mod Jorden. Ved den fjerde og sidste månefase, Tiltagende måne, kan man gradvist se en større og større del af Månen oplyst af solen.
Er du interesseret i at følge Månens faser, så vil en månekalender være lige noget for dig.
Hvornår er Månen mest synlig?
Månen er et af de mest fascinerende himmellegemer, og det er ikke uden grund. Den skifter udseende og størrelse afhængigt af, hvor langt den er fra Jorden. For at se Månen bedst, skal du se efter den, når den er tættest på Jorden. Dette sker normalt omkring midnat. Midnat er også et af de mest klare tidspunkter på natten, hvilket er en anden grund til at kigge efter Månen på dette tidspunkt.
Når Månen er tættest på Jorden, vil den se større ud og have en mere intens farve end når den er længere væk. Så er du ude efter at se Månen, når den er størst og smukkest, skal du altså holde dig vågen til midnat.
Hvad er en månekalender?
En månekalender fortæller noget om Månens position, og hvornår den er i sine forskellige faser. Månekalenderen kan være et godt værktøj for folk, der ønsker at planlægge deres aktiviteter i forhold til Månen. I dag bruges månekalendere især til at finde informationer om Månens aktuelle position og fase, i forbindelse med astrologi og også som forklaring, hvis man for eksempel har sovet dårligt om natten.
I Danmark har vi en lang tradition for at følge Månen og dens faser, og månekalenderen er et af de værktøjer, vi bruger til netop dette. En månekalender viser typisk alle månedens dage, samt hvilken fase Månen er i på denne givne dag. På den måde er det altså muligt at holde styr på, hvornår der er fuldmåne, nymåne og så videre.
Er du interesseret i at vide mere om Månen og månekalendere, så kan du læse mere på linket her.