Corona-epidemien strækker sine fangarme ud over hele kloden – og er nu også nået til et af de mest isolerede steder i verden.
En dreng fra Yanomami-stammen er blevet testet positiv for sygdommen. Og nu frygter forskere, at det kan udslette store dele af stammen, der lever isoleret i regnskoven i Amazonas.
Den 15-årige dreng blev for en uge siden indlagt på hospitalet i Roraima, Brasilien i kritisk tilstand. Han havde haft problemer med åndedrættet, øm hals og feber, og er nu blevet flyttet til intensiv-afdelingen på hospitalet.
De indfødte stammer i regnskoven er særligt sårbare overfor importerede sygdomme, fordi de historisk set har været isoleret fra resten af verden og dermed ikke opbygget samme immunforsvar.
Drengen tilhører Yanomami-stammen, der levede stort set isoleret fra resten af verden indtil midten af det sidste århundrede. Og stammen blev hårdt ramt af et udbrud af mæslinger og malaria i 1970’erne.
Storbyen Manaus, der også er kendt som Amazonas hovedstad, er hårdt ramt af corona-pandemien, og det er sandsynligvis herfra, den har bredt sig ud i regnskoven. Det har fået statens guvernør til at slå alarm.
– De fleste tilfælde er registreret i Manaus, men når virus spreder sig ud over staten og når de indfødte, kan det ende i en katastrofe, siger Marcelo Ramos, der repræsenterer Amazonas i det brasilianske parlament, ifølge avisen Metro.
Yanomami-stammen, der er kendt for deres farverige ansigts-dekorationer og piercinger, tæller omkring 27.000 mennesker. I alt menes antallet af indfødte indianere i de brasilianske regnskove at udgøre omkring 800.000 personer.
Yanomami-stammen består af 200-250 små landsbyer på grænsen mellem Venezuela og Brasilien. Ritzau Scanpix
Stammens landsbyer ligger isoleret i Amazonas. Ritzau Scanpix