Du kender det. Du har netop den højde og drøjde, som gør det meget besværligt at købe T-shirts. De er enten for korte eller også bliver du nødt til at købe nogle, der er ekstra lange. Problemet ser ud til at være løst.
Men det egentlige problem kommer så, når du skal vaske dem.
T-shirten vaskes og kan faktisk krympe helt op til 5-7 cm. Det ser nu ud som om, at du har haft den, siden du var teenager. Hvordan kan det ske, og hvordan undgår du det?
Mange konspirationsteorier
Der er mange spekulationer og konspirationsteorier om, hvorfor dine T-shirts krymper, og hvordan man forhindrer det.
Nogle mener, at tøjvirksomhederne laver T-shirts, der krymper, med vilje – så vi kan blive ved med at købe dem og være loyale kunder. Hvis vi sammenligner denne taktik med de elektronikgiganter, der laver fjernsyn, som kun holder i 5-10 år, er der noget om snakken. Men når det kommer til tøj, er der simpelthen intet muligt bevis for dette. Det er helt op til den enkeltes behandling af tøjet.
En anden teori går på, at bomulden bliver strakt til sit yderste i produktionen. Således skal fabrikanterne af tøjet ikke bruge nær så meget stof per tøjgenstand. Når tøjet vaskes trækker bomulden sig sammen og bliver efterfølgende mindre.
Det samme gælder, når vi skal forklare, hvordan vi forhindrer tøjet i at krympe.
Nogle mener, at man skal købe T-shirts i bedre kvalitet. Det virker også, men hvis det var sådan, ville vi ikke blive ved med at købe T-shirts i H&M eller lignende butikker.
Andre mener, at man helt skal undgå at putte dem i tørretumbleren for at undgå den krympende effekt, de har.
Et sidste trick er at udstrække dem, hvis de virkelig er krympet. Det forværrer dog bare problemet, og først her bliver T-shirten for alvor ødelagt, fordi vi går ind og trækker stoffet fra hinanden.
Så hvad skal der til?
Den egentlige (tekniske) årsag
Der findes to forskellige slags fibre tøjet er lavet af: naturlige og syntetiske fibre.
Syntetiske fibre er menneskeskabte. Når syntetisk tøj kommer i vaskemaskinen eller tørretumbleren, krymper det typisk ikke, fordi vandet ikke bliver varmt nok til at gå ind og ændre på strukturen af fibrene.
De naturlige fibre kommer omvendt fra dyr og planter. Det kan være bomuld, uld eller silke. Disse fibre er alle af natur; krøllede og viklet ind i hinanden. Så når du skal lave tøj ud af dem, skal de strækkes ud og gøres lige. De vil dog af natur stadig trække sig sammen og blive krøllede og filtrede.
Der findes tre former for krympning
”Afslappet krympning” – det sker som følge af at forarbejdningen af tøjet i produktionen. Her trækker de naturlige fibre sig naturligt sammen (op til 1%).
”Filt krympning” – sker når fibrene (i sig selv) bliver kortere. Tænk på uld der kommer i tørretumbleren. Fibrene afløses af vand og trækker sig sammen. Dermed forkortes ulden yderligere.
”Konsoliderings krympning” – sker ved den mekaniske proces i vaskemaskinen og tørretumbleren. Den får fibrene til at hoppe rundt og gøre dem krøllede igen. Det medfører krympning.
Løsningen: Sådan forhindrer du det
Alle vasker tøj forskelligt. Så det afhænger virkelig meget af vandtemperatur, tid, vaskemiddel – lige til hvilket mærke din vaskemaskine har. Alle disse ting spiller ind i denne ligning. Men nogle ting er gode at følge:
Kig på mærket i tøjet – husk at se hvor mange grader, det skal vaskes med, om det må komme i tørretumbleren o.lign.
Hvis du er i tvivl – lad vær med at vaske det i varmt vand eller vask det i maskinen. Vask det i koldt vand og vask det i hånden eller undgå helt tørretumbleren.
Naturlige fibre er skabt af naturlige ting – Naturlige ting er naturligt nok ikke skabt til at holde for evigt, så du kan ikke undgå, at der sker unaturlige ting med det.
Hos firmaer som bl.a. Tøjeksperten eller Wagner kan du finde T-shirts i naturlige fibre.
Ovenstående indhold er sponsoreret