Dette indhold er sponsoreret.
Er det tid til at udskifte det gamle varmeanlæg med en ny og energibesparende varmepumpe? Her kan der nemlig være mange penge at spare på varmeregningen, samtidig med at varmepumpen er et mere bæredygtigt alternativ til fjernvarme, gas og olie. Derfor kan man her i artiklen finde både fordele og ulemper ved at vælge en varmepumpe til arbejdspladsen. Læs mere om varmepumper erhverv her.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe udnytter varme fra luften eller jorden til at opvarme lokaler, og den er meget velegnet blandt andet til arbejdspladser. Selvom en varmepumpe bruger el, så er det stadig langt billigere og langt mere miljøvenligløsning end almindelig elvarme. Der findes tre forskellige typer af varmepumper, som på hver deres måde kan opvarme arbejdspladsen.
Den første type varmepumpe er en jord til vand-varmepumpe, som udnytter jordvarmen fra det øverste jordlag på grunden.
Den anden type varmepumpe er en luft til vand-varmepumpe, som udnytter energien i luften. Derudover bruges en luft til vand-varmepumpe også til at opvarme vand til centralvarme.
Den tredje og sidste type varmepumpe er en luft til luft-varmepumpe, som også udnytter energien i luften udenfor. En luft til luft-varmepumpe fungerer både til køl og opvarmning.
Fordele ved at vælge en varmepumpe
Uanset hvilken varmepumpe, man ender med at vælge, så er der et hav af rigtig gode fordele ved at installere en varmepumpe på arbejdspladsen.
For det første sparer man penge på elregningen. Varmepumper er nemlig billigere i drift end almindelig elvarme, da de kun benytter 25 procent af den elektricitet, en el-radiator forbruger. En anden fordel er, at anlægget passer sig selv. Man skal hverken bekymre sig om olie eller brændsel. Derudover er varmepumpen også en bæredygtig løsning. Den udleder nemlig mindre CO2 end opvarmning med olie og naturgas. Og sidst men ikke mindst, så kræver varmepumpen minimal vedligeholdelse. Det eneste, man skal gøre, er at bestille et årligt serviceeftersyn.
Ulemper ved at vælge en varmepumpe
Selvom der er en række fordele ved at vælge en varmepumpe, er det også faktorer, man bør være opmærksom på.
Først og fremmest er anlægget ikke CO2 neutralt, hvis man tilkobler varmepumpen på et elnet, hvor energien frembringes af fossile brændstoffer. Derfor bør man være opmærksom på, hvordan energien frembringes på arbejdspladsen.
En anden ulempe er, at en varmepumpe kan støje meget, hvis man ikke får valgt den rigtige pumpe eller får dimensioneret den korrekt. Det er dog noget, som leverandøren kan hjælpe med at rådgive omkring.
Sidst men ikke mindst er der forskel på priserne for de forskellige typer af varmepumper. Undersøg derfor, hvad der egentlig er brug for på arbejdspladsen, så investeringen ikke bliver større uden grund.