Børn bliver i dag testet helt ned til vuggestuealderen. Der findes i alt syv testskemaer fra Kommunernes Landsforening, som daginstitutionerne kan benytte sig af.
Her kan du få eksempler på, hvad børnene bliver testet i, og hvad pædagogerne holder øje med.
Temperaturmålingen:
* Dette system måler både kvaliteten af pædagogernes arbejde, og hvordan børnene lærer og trives i daginstitutionen. Både pædagoger, forældre, ledelsen skal svare på et spørgeskema om dagtilbuddet.
* Pædagogerne observerer børn, når de er mellem 2 og 4 år.
* De lægger blandt andet mærke til, om børnene eksperimenter gennem leg, om de afprøver andres grænser, hvordan de bevæger sig, og om de er nysgerrige på nye ord.
Læringshjulet:
* Denne metode kan bruges til at teste børn fra de er ni måneder til de er seks år gamle.
* Her er der fokus på, hvad barnet kan, og hvad det skal lære frem til næste evaluering. Målene bliver fastsat i samtaler mellem forældre og pædagoger.
* Læringshjulet er inddelt i seks kategorier, som man måler barnets evner ud fra.
* Eksempelvis kigger pædagogerne på, om barnet er socialt, om det er selvstændigt, om det leger i naturen, og om det har problemer med at tale.
* Pædagogerne noterer, om barnet "ikke kan", "kan med hjælp fra andre" eller "kan" de opsatte mål.
Sprogvurdering af 3-årige inden skolestart:
* Den obligatoriske sprogvurdering gælder for børn i og uden for dagtilbud, hvis pædagoger eller forældre mener, at barnet har brug for ekstra hjælp til sproget.
* Sprogvurderingen er for 3-årige børn og skal ruste dem til at komme skole.
* Her tester man blandt andet, hvor stort barnets ordforråd er, hvordan det udtaler ord, og om barnet kan tale sammenhængende.
/ritzau/