Det kan lade sig gøre at piske de unge til at læse hurtigere på landets universiteter.
Helt præcist tre måneder hurtigere inden 2020, mener to uddannelsesforskere. Men det er enten unødvendigt, når uddannelsesminister Morten Østergaard nu kommer med nye tiltag eller også gør det uddannelserne dårligere, mener de.
"Vi ved, at ledighed betyder, at de studerende forlænger studietiden. Så det kan blive svært, men jeg vil ikke udelukke, at det kan lade sig gøre," siger professor Palle Rasmussen fra Aalborg Universitet til Newspaq, der mener regeringen får hjælp fra den tidligere regering, der indførte en grænse på et halvt år for et speciale.
Regeringen vil spare en milliard kroner til i 2020, ved at de unge lettere får overført studiepoint fra andre uddannelser, så de ikke skal starte fra nul, når de skifter studie. Det redskab vil dog betyde dårligere uddannelser, vurderer Leif Emil Hansen, lektor ved RUC.
"Det kan lade sig gøre, men det vil sikkert betyde, at kvaliteten af kandidatuddannelserne daler en anelse, fordi det er vanskeligt at opnå den samme kvalitet, når studerende overføres ude fra og ikke tager hele uddannelsen samme sted," siger han til Newspaq.
De seneste år er studietiden ifølge forskerne faldet, og i dag tager de fem-årige uddannelser i gennemsnit 6,3 år at gennemføre for de studerende. Men tidligere tiltag gør, at ministeren er for tidligt ude med nye løsninger.
"Der er ikke behov for flere foranstaltninger lige nu, fordi man endnu ikke ved, hvor meget, det vi har lavet, vil virke. Der er behov for at se tiden lidt an, frem for at lave nye tiltag, der skal presse de studerende," fortæller Palle Rasmussen.
I dag er ni ud af ti af de danske studerende mere end de normerede fem år om at tage en kandidatuddannelse og bruger i stedet i gennemsnit 6,3 år.
Rektor på Syddansk Universitet og formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, er enig i, at de studerende kan komme hurtigere igennem systemet. Han advarer dog mod, at modregne merit ved studieskift.
"Hvis regeringen vil give merit til mere end vi gør i dag, så kommer der kandidater ud fra universiteterne, som ikke har en ringere kvalitet," siger Jens Oddershede til Newspaq.