Indonesien er med sine næsten 300 mio. indbyggere verdens største såkaldte hotspot for Covid-19 varianten Delta, som raser gennem samfundet med stor dødelighed.
Ifølge tal fra WHO og John Hopkins, så er omkring 30% af alle test positive. Men det er stadig kun en lille del af billedet for en nylig undersøgelse fra hovedstaden i Jakarta indikerer, at halvdelen af indbyggerne i millionbyen er smittet, og landets hospitaler er lige nu overbelastede og har – ligesom i Indien – ikke nok mandskab, udstyr og især ilt til at behandle de mange smittede.
Ydermere kæmper man for at finde nok gravsteder til de mange ofre for pandemien.
Misinformation
En af de mange grunde til, at det gik så galt er - ifølge CNN - at der har været meget misinformation omkring vacciner, som derfor er kommet alt for sent i gang med sin udrulning. Der har floreret hårdnakkede rygter om, at vaccine forårsager Covid-19, så mange har fravalgt en sådan.
Og så har den generelle oplysning fra myndighederne været for mangelfuld, og mange voksne er ikke klar over, at deres børn også kan få Covid-19. Mange tror, at når børnene får hoste og influenzalignende symptomer, at det bare er forkølelse, når det i virkeligheden er Covid-19. Og så når de at smitte resten af familien.
Og så er det heller ikke almindeligt at blive hjemme og isolere sig, når man har fået konstateret Covid-19. Der er brug for det daglige brød, og derfor går de smittede – så længe de kan – stadig på arbejde og smitter derved mange andre.
Millioner af vacciner på vej
USA annoncerede forleden, at de ville sende tre mio. Moderna-vacciner til landet, som allerede har modtaget yderligere 14 mio. vacciner gennem det globale COVAX-program. Men for de millioner af smittede indonesere er det for lidt og for sent.
Så stejlt går kurven for daglige smittede i den folkerige stat. Foto og grafik: CNN