Der er utvivlsomt mange - rigtigt mange - som ser Mette Frederiksens pressemøder i disse corona-tider, men tænk engang, hvis statsministeren indledte sit næste pressemøde på den her måde:
“Folk er vilde med mine pressemøder: Der er lige så mange, der vil se mig, som der er seere til en fodboldslandskamp. Eller til finalen i X-faktor.”
Eller hvad nu, hvis Frederiksen midt under et pressemøde fik at vide, at Lars Løkke Rasmussen var blevet syg, ramt af corona-virus, og så sagde med et fjoget smil om sin tidligere modstander:
“Er Løkke i isolation…åh, hvor er det synd…”
Eller tænk engang, hvis statsministeren - i en fiktiv verden - blev spurgt om, hvorfor hun ikke ville hjælpe Region Syddanmark, men kun de socialdemokratisk ledede regioner, fordi Stephanie Lose, som er fra Venstre, ikke havde rost hende nok:
“Hvis hun ikke behandler mig godt, så ringer jeg ikke til hende!”
Eller forestil dig, at Frederiksen på et pressemøde blev spurgt om, hvorvidt hun selv vil påtage sit ansvar for ting, der ikke er håndteret godt nok under krisen, koldt svarede:
“Jeg har intet ansvar!”
Eller overvej et øjeblik, hvordan danskerne ville reagere, hvis statsministeren blev spurgt om, hvilken karakter - på en skala fra 1 til 10 - hun ville give sig selv for sit lederskab:
“Jeg vil give mig selv et 10-tal!”
Eller tænk, bare tænk, hvis Frederiksen fik Kåre Qvist til at udsende et spørgeskema i 21Søndag med disse tre svarmuligheder til at bedømme statsministerens håndtering af corona-krisen:
“1) Super. 2) Flot. 3) Virkelig godt.”
Virkeligheden i USA
Alle de seks situationer oven for er fiktive, men - oversat til amerikansk - er de imidlertid virkeligheden i Amerika. Fremsagt af den storskrydende, bizarre præsident Donald Trump i de forløbne døgn eller af et lobhudlende medie.
Trump praler uafladeligt af, hvor mange der ser hans pressemøder; gør nar af politikere, som er syge af corona; afviser at hjælpe guvernører, som ikke hylder ham; frasiger sig alt ansvar; og giver sig selv topkarakter.
Det er så utroligt, at man skulle tro, det er løgn…men det, som virker grotesk og umuligt, når man sætter det i en dansk kontekst (som ovenfor) er hverdag og virkelighed hver eneste dag i det realityshow, vi kalder "Donald Trump"!
Jeg siger: Tak, skæbne, at vi ikke styres af Trump!
For ét er at præsidenten praler af sig selv…det kunne man måske leve med, hvis bare han leverede den styring af corona-krisen, som er rettidig. Her er for eksempel, hvad Trump mente om corona for bare en måned siden (27/2):
“Når du har 15 folk med sygdommen, som i løbet af et par dage er nede på tæt på nul, så gør vi et temmelig godt job.”
Hun samler, han spreder
Tja, i dag har over 350.000 fået konstateret smitten…
Eller hvad med det her citat, som Trump kom med for tre uger siden (9/3):
“Altså sidste år døde 37.000 amerikanere af den normale influenza…Intet bliver lukket ned, livet og økonomien ruller videre. I dag har vi 546 bekræftede tilfælde af corona med 22 døde. Tænk over det.”
Ja, lad os tænke over det. I dag er over 10.000 døde i USA - og myndighederne forventer, at mellem 100.000 og 200.000 vil dø, inden krisen er omme.
Og, nå, ja, det var præcist på det tidspunkt i marts, hvor Trump slog corona hen som ligegyldig, at Danmark begyndte nedlukningen - med flertal fra alle Folketingets partier.
Den inkompetence og den selvglade, som Trump udviser er så vild, at det næsten ikke er til at holde ud. Hans evindelige påstande om, at der snart kommer en mirakelkur og en vaccine, fik dr. Fauci, USA’s Søren Brostrøm, til at udbryde:
“Jeg kan jo ikke hoppe ind foran mikrofonen og skubbe ham væk.”
Det er en tragedie at følge Trumps Amerika - og det synes de fleste amerikanere også. Opbakningen til ham er ganske vist svagt stigende - tæt på 48 procent - men det er meget lavt for en præsident, når USA rammes af en ydre fjende. George W. Bush nåede eksempelvis 90 procent støtte efter 9/11.
Mette Frederiksen, som - for nu at sige det mildt - har valgt en anden måde at kommunikere og lede på, oplever en massiv opbakning. Ifølge Gallup i Berlingske bakker 96 procent (!) op om hende netop nu. Hun samler. Han spreder.
David Trads er journalist, forfatter og debattør. Scanpix