Dansk økonomi går mod lysere tider med en vækst, der kan få politikerne på Christiansborg til at klappe i hænderne.
Sådan lyder det i hvert fald fra en række topøkonomer. Her svarer 24 ud af 50, at de finder det "sandsynligt" eller "meget sandsynligt", at dansk økonomi i gennemsnit vil vokse med mindst to procent om året frem mod 2020. Det viser en undersøgelse fra Berlingske Business.
Økonomerne har deres daglige gang på universiteter, i finanskoncerner og interesseorganisationer, og blot 14 af dem mener, at det er "usandsynligt", at dansk økonomi vil opnå så flot gennemsnitlig vækst.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er "glad helt ind i knoglerne" over den positive vurdering fra økonomerne.
- Når man til dagligt arbejder med økonomer, så ved man, at det kommer ikke af sig selv, at de giver en så optimistisk vurdering af mulighederne for at nå den type mål. Det gør de så her, siger han og fortsætter:
- Vi har ellers haft en politisk debat, hvor der fra både højre og venstre er blevet sagt de mest frygteligt negative ting om realismen i de målsætninger, som regeringen har lagt frem. Det viser sig så nu, at der formentlig er rigtig mange, der skal revurdere deres skøn, siger han til Berlingske Business.
Vurderingerne fra økonomerne giver nyt håb til regeringens vækstmål fra 2013 på mindst to procent vækst om året frem til 2020, som ellers mange oppositionspolitikere og topøkonomer mente var urealistisk.
Også økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet spår dansk økonomi en positiv fremtid.
- Der er gode muligheder for, at forbruget og investeringerne vil stige pænt efter at have stået stille ganske længe. Det vil skabe en øget efterspørgsel og vækst. Det er derimod mere usikkert, om der er arbejdskraft nok, og om udbudssiden kan følge med, siger han til Berlingske Business.
Det er reformer af efterløn, SU, dagpenge og kontanthjælp, der har haft til formål at øge væksten i Danmark.
Newspaq