For det er faktisk ikke bare en belejlig myte, at kvinder bliver styret af hormoner. De har indflydelse på hele systemet, appetitten, vægten, sexlysten, cyklus og meget mere…
Men hormonerne raser ikke helt uden mulighed for kontrol. Man kan få hormonniveauet til både at stige og dale, bare ved at ændre ellers helt uskyldige livsstilsvaner.
Her kan du se otte vaner, der kan påvirke kvinders hormoner og derved mentale og fysiske helbred.
1. Aftenstress
Normalt falder niveauet af stresshormonet cortisol ved nattetide, hvilket har betydning for vores evne til at slappe af og falde i søvn. Men hvis du bliver urolig og stresset ud på aftenen, så betyder det, at cortisolniveauet stiger, og du får svært ved at falde i søvn. Sørg for at finde ud af, om der er skjulte ting, der stresser dig og prøv at bearbejde dem inden du skal sove.
2. Er du slikafhængig?
Hvis du spiser mad med meget tilsat sukker, er det en direkte årsag til overvægt. Og ekstra kilo på sidebenene kan få din krop til at være insulinresistent. Insulin er det hormon, der leder sukkeret ud i dine blodbaner, så dine celler får den energi, de har brug for.
Holly Philips, doktor i kvinders helbred og medarbejder ved CBS News siger, at uhæmmet sukkerforbrug kan føre til forstadierne af diabetes og i sidste ende en regulær type 2-diabetes.
Læs også: 8 madråd til at forhøje testosteron-niveauet
3. Drop aftenkaffen
Hormonet cortisol er også kodeordet her. Koffein signalerer til kroppen, at den skal øge produktionen af cortisol, hvilket kan få dig til at føle dig urolig og helt sikkert ikke på vej til drømmeland. Begræns dit kaffeforbrug til to kopper om dagen, helst før kl. fire om eftermiddagen.
4. Mere motion
Hvis du ikke dyrker motion regelmæssigt, så vil din krop ikke producere og frigive endorfiner, forklarer Holly Philips. Endorfiner kaldes også ’velvære hormoner’, som får os til at føle os positive og på mærkerne. De hjælper også immunforsvaret til at arbejde effektivt og de øger niveauet af sexhormoner så vi får mere sexlyst.
Jo mere vi bevæger os, desto flere endorfiner producerer kroppen.
Læs også: 10 råd til et bedre liv med hedeture
5. Slankekuren
Et voldsomt fald i kropsfedt enten på grund af en skrap slankekur eller ved hård træning sænker niveauet af østrogen, hvilket påvirker din cyklus indtil kroppen igen får sin normale vægt. Philips anbefaler, at man ikke overdriver slankekuren.
6. Bare en enkelt søvnløs nat
Når vi sover, falder niveauet af vores sultfremmende hormon leptin og signalerer til kroppen, at vi ikke behøver spise om natten. Hvis man vender op og ned på nat og dag, vil kroppen ikke producere den rette mængde leptin, så man vil føle sig ekstra sulten og derved tage på i vægt.
Læs også: 10 madråd, der kan sikre din nattesøvn
7. Hvad med dine sovevaner?
Manglende søvn øger cortisolniveauet, og et højt cortisolniveau øger dit indhold af sukker i blodet, som så falder hurtigt igen og gør dig stresset ligesom du får stærk trang til junkfood. Philips anbefaler at vi indbygger lidt slumretid inden vi skal sove, så cortisolniveauet falder normalt.
Læs også: 10 overraskende årsager til at du sover dårligt
8. Du kan løbe dig fra sulten
Hvis du træner og for alvor får pulsen op, kan du opleve at det får dig til helt at glemme sulten. Forskning har vist, at hjertestyrkende motion får hormonet ghrelin til at falde. Ghrelin er et hormon, der holder appetitten nede.
Læs også: 9 tips til at blive psykisk stærk