De seneste år har Danmark oplevet lidt af et jobmirakel. Men der er i høj grad tale om deltidsjobs i servicefag som på restauranter, i supermarkeder og varehuse, skriver Politiken mandag.
"Det er overraskende, at så stor en del af de nye jobs opstår som deltidsstillinger", siger økonom Emilie Agner Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) til Politiken. Rådet har i en analyse set på jobopsvinget fra 2013 til efteråret 2016, hvor der er kommet 107.300 flere i job. Der er tale om en opgørelse af nye jobs, så hvis de bliver regnet om til fuldtidsstillinger, er der blot opstået 70.600 jobs.
Analysen viser, at halvdelen af alle de nye jobs er på deltid. Rådet har kortlagt, hvor de nye jobs er opstået frem til 2015, som er de seneste tal, hvor udviklingen kan følges. Den største vækst er i jobs med under 20 timer om ugen og i brancher præget af fritidsjobbere.
Ifølge AE er det ikke noget problem, hvis deltidsjobbet er den ansattes valg, men der kan være en bagside.
"Din løn er jo selvsagt lavere, og det kan være et problem, hvis du har familie, som er afhængig af din faste indtægt. I nogle deltidsjobs er der ikke samme rettigheder som i fuldtidsstillinger til for eksempel løn under sygdom, og man får også en lavere understøttelse, hvis man bliver arbejdsløs", siger Emilie Agner Damm til Politiken.
I HK/Handel, hvis medlemmer er butiksansatte, oplyser formand Per Tønnesen, at 3 ud af 4 jobs i dagligvarebutikker er deltidsjobs. Det bekommer ham ikke: "Det kan være svært at leve af et deltidsjob. Og så er der mange skæve arbejdstider, så det kan være svært at få arbejde og privatliv til at hænge sammen", siger han til Politiken.