Dagen før dagen er der spænding til det sidste: Får fagbevægelsen en ny stor hovedorganisation fredag? Brikkerne er langt fra faldet på plads endnu.
For to måneder siden sagde 3F's hovedbestyrelse enstemmigt nej til en fusion. Men siden har 3F stillet en række ændringsforslag til det papir, der skal danne grundlaget for en fælles hovedorganisation. Spørgsmålet er, om 3F's ændringsforslag kan imødekommes af ikke bare LO men også FTF.
Hvis ja, så er 3F-formand Per Christensen indstillet på at anbefale et "ja" til en fusion. Torsdag mødes 3F's hovedbestyrelse igen og vil drøfte situationen.
- Det største udestående er lokalstrukturen. Vi mener, at hvis det ender med en ny stor hovedorganisation, bliver de lokale sektioner vigtigere end nogensinde før. Det er her, vi har indflydelse på børnepasning og på skolerne. På løn- og arbejdsvilkår for de ansatte i kommunerne. På udlicitering af kommunale opgaver. Det handler i bund og grund om velfærd og om værdier. Derfor skal der være en stærk lokalstruktur, og derfor har vi arbejdet på at finde løsninger, siger 3F's forbundsformand Per Christensen.
De tre største bekymringer for 3F ved en eventuel ny hovedorganisation har været prioritering af kortuddannede, politisk slagkraft og lokalstrukturen. Ændringsforslagene fra 3F går blandt andet på, at de organisationer, der ikke bidrager aktivt lokalt, til gengæld skal betale ekstra til det lokale arbejde. Oprindeligt var lokalstrukturen i grundlaget udskudt til senere.
3F foreslår også, at grundlaget bliver formuleret, så den ny organisation - som ikke har noget navn endnu - skal sikre en mere markant politisk linje for at varetage medlemmernes politiske interesser.
3F har desuden stillet forslag om, hvordan økonomien tilpasses, hvis ét eller flere forbund ikke går med i den ny organisation.
Forslagene er efterfølgende blevet bearbejdet af LO.
- I 3F arbejder vi altid for at finde løsninger. Det gælder både trepartsforhandlinger, hvordan man håndterer den ny platformsøkonomi - og også spørgsmålet om en ny hovedorganisation. Nu afventer vi, om ændringerne går igennem. Hvis vi kan se os selv i resultaterne, så er vi med, siger Per Christensen.
Selv om 3F skulle ende med at stemme ja, er det fortsat ikke givet, at det ender med en fusion. For flere er skeptiske. På LO-siden gælder det Blik- og Rørarbejdernes forbund, Malerforbundet og Serviceforbundet.
På FTF-siden anbefaler blandt andet Finansforbundet, PROSA og Ergoterapeutforeningen sine delegerede at stemme nej. Så det bliver en gyser til det sidste.