Nytårsdag på vej til taffel hos dronningen viste uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) maveskind gennem smoking-skjorten under et interview i ministerbilen.
Og hvor nogle måske ville være en smule beklemte ved ufrivilligt at vise hud på landsdækkende tv, udnyttede ministeren lejligheden til at slå et slag for et opgør med perfekthedskulturen.
Artiklen fortsætter under billedet
Frygten for at fejle er nemlig blevet for stor, og jagten på det perfekte har taget over. Især blandt de unge har jagten på det perfekte taget overhånd, og det bekymrer ministeren.
- Vi har en generation af unge, der bør se lyst på fremtiden og have gåpåmod og masser af håb, men snarere giver udtryk for, at de har ondt i livet. Det, tror jeg, til dels er konsekvensen af perfekthedskulturen, siger Tommy Ahlers til Avisen.dk.
- Der er nogle forventninger om, at man altid skal gøre det perfekte i alt, man gør: Have de rigtige venner, rigtige fester, mange likes på Instagram, det rigtige tøj, et godt fritidsjob og gode karakterer. Sådan er livet bare ikke. Man gør det, man gør, og laver fejl undervejs. Noget virker godt for en, og noget virker mindre godt, og så tager man beslutninger og lever videre ud fra de erfaringer.
Går udover iværksætteriet
Tommy Ahlers gjorde sit indtog i dansk politik, da han i maj 2018 blev udnævnt til minister. Før det har han arbejdet for konsulentvirksomheden McKinsey og som serieiværksætter og investor. Han blev for alvor landskendt, som en af investorerne i DR-programmet 'Løvens Hule'.
- Iværksætteri er jo på mange måder meget anti-perfekthedskultur. Produkter slår fejl, kunderne er ikke interesserede, eller du har svært ved at tjene penge, og du kan ikke skyde skylden på andre, for det er din virksomhed og dit ansvar. Iværksætteri kræver, at man tør kaste sig ud i det.
Det gjorde Tommy Ahlers selv, men ikke uden at det har givet bump på vejen.
- Jeg gik på røven med min første virksomhed (en online sms-tjeneste, red.) og skulle gå til nogle investorer og sige, at de havde mistet deres penge. Og jeg skulle fortælle folk, at den der geniale idé, jeg fortalte dem om for seks måneder siden, ikke blev til noget. Alt det har jeg prøvet, og det er da et slag, men jeg lykkedes med at komme videre og lærte af det, siger Tommy Ahlers.
- I politik må man næsten ikke blive klogere, fordi det så kaldes løftebrud, siger Tommy Ahlers (V), der ønsker et opgør med perfekthedskulturen i samfundet. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Tager chancer i politik
Erfaringerne fra det private arbejdsmarked fylder meget i den rygsæk, som Tommy Ahlers har taget med ind i politik. I sine virksomheder har han altid prioriteret et miljø, hvor der blev prøvet ting af, og hvor fejl var en naturlig del af læringen.
Alligevel er der en forskel, når nu visitkortet bærer titlen minister.
- Nu har jeg ansvaret for hele Danmarks uddannelsessystem med 270.000 studerende og de 61 milliarder kroner, vi bruger om året. Så det hele skal tryktestes lidt mere, inden vi prøver det af, og det har jeg det fint med, siger Tommy Ahlers.
- Men det er ikke sådan, at de ansatte i ministerierne skal være bange for at gå til møde med mig. De behøver ikke være helt sikre på, at det er en genial idé, de kommer med. De må gerne foreslå noget til mig, som de tror, vil fungere, men som de ikke er helt sikre på, siger han.
Som minister tager Tommy Ahlers derfor især opgøret med perfekthedskulturen i det politiske arbejde på Christiansborgs bonede gulve.
- I politik må man næsten ikke blive klogere, fordi det så kaldes løftebrud. Jeg vil gerne prøve noget mere og er parat til, at det ikke altid lykkes. Og jeg er også parat til at tage ansvaret for det uden at se på det som et kæmpe politisk nederlag, siger han.
Præstation vs perfektion
Modsvaret til perfekthedskulturen skal findes i præstationskulturen. Ordlyden smager måske lidt af det samme, men der er en klar forskel, betoner Tommy Ahlers.
- Præstationskulturen handler om, at man tør noget og har sulten efter at blive bedre og dygtiggøre sig. Den vil jeg gerne have meget mere af. Men perfektionskulturen kan være en hindring for præstationskulturen, fordi man i forsøget på at præstere noget, ikke vil acceptere, at det ikke altid lykkes, siger ministeren.
- Det er farligt og forhindrer de gode præstationer. For gode præstationer sker kun, hvis man tør prøve nogle ting af og tør fejle, understreger han.