En ufaglært arbejder stempler ind på arbejdsmarkedet flere år før en akademiker. Og det bør der tages hensyn til, så deres pensionsalder også bliver forskellig. Det mener et flertal af danskerne.
I en ny Wilke-måling erklærer 72,6 procent sig enige i, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet i, og hvor tidligt man kom ud på arbejdsmarkedet.
27,4 procent mener, at alle bør have den samme pensionsalder.
Tallene overrasker ikke Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som tit støder på folks bekymringer over den stigende pensionsalder.
- Vi har en uløst opgave på pensionsområdet. Desværre var der et borgerligt flertal, som afskaffede efterlønnen. Det har bragt mange mennesker i en alvorlig klemme, fordi de ikke kan arbejde så længe, som man beder dem om, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.
Hvis du tager en havnearbejder, er han måske startet på arbejdsmarkedet ti år før akademikeren. Hvorfor skal de stoppe samtidig?
- Det synes jeg ikke længere, der er et godt argument for, fordi der ikke er en efterlønsordning. Efterlønnen var jo tænkt til, at man kunne trække sig tilbage, når man ikke kunne mere. Vi har en opgave foran os, og jeg går selv og bruger meget tid på at tænke over, hvordan vi kan løse det her, siger Mette Frederiksen.
Mange vil ikke kunne holde frem til den forhøjede pensionsalder. Er det en løsning med en model, hvor antallet af år på arbejdsmarkedet har betydning?
- Jeg kommer ikke med en løsning i dag, men det er noget, vi arbejder med. Det, jeg som formand for Socialdemokratiet kan se, er, at her er en uløst opgave. Nogle af de mennesker, der bliver bedt om at arbejde længere, kan ikke. Og de har aftjent deres værnepligt på arbejdsmarkedet.
Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.
Læs hele serien her
UDVID
Hvad vil du sige til den slagteriarbejder som mener, at politikerne er helt væk, når I beder ham arbejde til han er langt over 70?
- Jeg har besøgt en del slagterier, så jeg har ved selvsyn konstateret, at det arbejde kan man ikke udføre, når man er 70. Så jeg ved, at han har ret.
DF afviser at gøre forskel
SF's formand Pia Olsen Dyhr kan godt forstå, at mange lønmodtagere med hårde, nedslidende job er utilfredse med, at deres pensionsalder stiger og stiger.
- Det er helt urimeligt at kræve, at de bliver ved og ved. Derfor skal der tages meget mere hensyn til, at nogle er nedslidte før andre. Her er det oplagt at se på, hvilken type arbejde man har, og hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, siger Pia Olsen Dyhr til Avisen.dk.
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted går derimod ikke ind for en model, hvor pensionsalderen afgøres af, om man kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet.
- Det lyder logisk, men det bliver simpelthen ikke til at styre. Jeg tror mere på en model, hvor vi fokuserer på de nedslidte. Om det så skal være gennem en forbedring af seniorførtidspensionen, ved jeg ikke i dag, siger Bent Bøgsted.
Man skal kunne gå før på pension, hvis man kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, mener 73 procent af danskerne i ny måling. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.
Og Venstres politiske ordfører Britt Bager er på samme linie.
- Folkepensionen får du, uanset hvor mange år du har arbejdet, og uanset om du har arbejdet som smed, folkeskolelærer eller kontorassistent. For det er mest fair, at danskerne kan se frem til at nyde nogenlunde det samme antal år på folkepension, siger Britt Bager til Avisen.dk.