En gåtur i haven på en psykiatrisk døgninstitution tilbage i 2015 endte i en voldsepisode for social- og sundhedsassistent Gitte Hvornum. En ung, psykisk syg pige, som ifølge Gitte Hvornum havde det skidt, tog pludselig og umotiveret et jernspyd op af jorden og begynder at slå løs på hende.
- Hun slog mig på armen rigtig mange gange, og så ramte hun mig på håndleddet. Det gjorde så ufatteligt ondt, at jeg faktisk var ved at besvime af det, siger 46-årige Gitte Hvornum til Avisen.dk.
Efterfølgende kørte der en arbejdsskadesag, der afgør, at Gitte Hvornum havde fået 10 procents varige mén af overfaldet, fordi hun havde fået en nerveskade i sin underarm.
- Lige nu lever jeg med daglige smerter og får stærk smertestillende medicin for at kunne gå på arbejde, siger Gitte Hvornum.
Social- og sundhedsassistenten blev sygemeldt efter episoden, men er nu tilbage på sin arbejdsplads.
Pigen kan ikke betale
Den unge, psykisk syge pige blev politianmeldt og idømt en behandlingsdom for volden. Hun skulle også betale erstatning for svie og smerte til Gitte Hvornum, men har ikke mulighed for det. Derfor er sagen nu overgået til Erstatningsnævnet, der siden marts 2016 har prøvet at finde ud af, hvem der så skal betale erstatningen.
Gitte Hvornum har rykket flere gange, og har nu fået at vide, at nævnet forventer at have færdigbehandlet hendes sag om erstatning i løbet af foråret i år.
Episoden har ikke haft de store, psykiske konsekvenser for Gitte Hvornum, men hun er begyndt at gøre rigtig meget opmærksom på den sikkerhedsrisiko, som mange, der arbejder med udsatte og syge borgere, er udsatte for.
- Jeg har vældig meget fokus på sikkerheden, og så synes jeg stadig ikke, at det er i orden, at der er tidspunkter, hvor vi er alene med så dårlige borgere, der er dømt til behandling, siger Gitte Hvornum.
Ifølge Gitte Hvornum havde den unge pige tidligere fået en behandlingsdom, men da hun blev overført fra børnepsykiatrien til voksenpsykiatrien, blev det ikke formidlet videre, at hun havde en udadreagerende adfærd.
Artiklen fortsætter under billedet.
Gitte Hvornum har ingen billeder fra skaderne dengang, men her kan man se, at hendes venstre arm er en del tyndere end hendes højre. Det skyldes, at hun har tabt 6 centimeters muskelmasse på grund af nerveskaden. Foto: Privat
Ubehageligt at skulle anmelde syg borger
Udover de fysiske og psykiske mén, der kan være ved et overfald, er der også det dilemma for mange ansatte, der arbejder med syge borgere, at det kan være svært at anmelde en borger, man skal passe på, og som måske ikke er klar over konsekvenserne af sine handlinger.
- Det er rigtig ubehageligt at skulle anmelde det. Jeg opfordrer altid til at anmelde det til politiet, når der har været vold. Det er den eneste måde, vi kan få fokus på, at der foregår vold, og at der er brug for bedre sikkerhed på de her institutioner, siger Gitte Hvornum.
Tirsdag behandler Folketinget et beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten, SF og DF og med støtte fra Socialdemokratiet, der går ud på at sikre fuld erstatning til ansatte, der bliver udsat for vold på jobbet.
Gitte Hvornum er glad for, at et sådan forslag er fremsat. Hun håber på, at der kan komme det ud af det, at ansvaret for anmeldelsen og erstatningen bliver pålagt arbejdsgiveren.
- Det bør ligge hos arbejdsgiveren at betale erstatningen til medarbejderen og derefter melde borgeren. Det bør ikke være mig, der skal ud at søge erstatning hos en borger, jeg er sat i verden for at passe, siger Gitte Hvornum.
Har tidligere undladt at politianmelde borger
Episoden i 2015 er ikke den første af slagsen for Gitte Hvornum. Hun har tidligere været udsat for patient-vold på jobbet uden dog at melde det til politiet.
På en lukket afdeling i behandlingspsykiatrien arbejdede Gitte Hvornum med en gammel kvinde, der led af mani og derfor ofte vandrede rundt. Patientens helbred kunne ikke holde til al den aktivitet, og derfor blev hun pålagt at skulle have et bælte på om natten, så hun ikke kunne forlade sin seng.
- Da vi er i gang med at lægge bæltet på hende, får hun sparket mig i ryggen, fordi hun ikke kan finde ud af, hvad der foregår. Hun sparker faktisk en hvirvel af min ryg, så jeg dengang fik nogle lammelser i mine ben.
- Jeg kunne simpelthen ikke få mig til at anmelde hende, så denne her gamle dame skulle i retten og dømmes for vold. Hun gjorde det jo ikke for at skade mig, men fordi hun bare ikke kunne finde ud af, hvad der foregik, siger Gitte Hvorum.