Værterne: Tyskland
Legenden Gary Lineker sagde, at ”fodbold er et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt og sparker til en bold i 90 minutter, og tyskerne altid vinder til sidst” – og generelt er der enighed i fodboldverdenen (udover i Tyskland) om, at når tyskerne vinder, så er det en lille smule snyd. Tyskerne har endda en ekstra fordel denne gang, da de er på hjemmebane. Omvendt, så er det selvfølgelig ikke garanti for sejr. De var jo f.eks. også på hjemmebane i 1945.
Kunstnerne: Spanien
På det spanske landshold praktiserer man ifølge fodboldkommentatorer spillestilen ”tiki-taka.” Det har du hørt om i 15 år, og da kommentatorerne elsker klichéer, kommer du til det igen denne sommer. I korte træk går det ud på, at spillerne laver mange korte, hurtige afleveringer til nærmeste mand. I modsætning til det danske landshold ynder man at spille bolden til en, der har samme farve trøje på som en selv.
Damernes favorit: Italien
Italien er som altid damernes favoritter – hvilket ikke mindst skyldes, at det italienske fodboldforbund bruger ligeså mange penge på Armani-jakkesæt og frisører som på energibarer og fysioterapeuter. Bemærk i øvrigt, at tv-kommentatorerne mindst to gange under hver kamp vil nævne, at Italien spiller i azurblå trøjer. Ganske vist ved ingen rigtigt, hvad ”azur” er, men det virker som om, det er noget finere end andre blå ting.
Ingens favorit: England
England tror altid, at de vinder, men alle andre ved godt, at det gør de ikke. Englænderne har dog altid noget at lave alligevel, da holdets exit gerne er efterfulgt af slåskampe, dødstrusler og racisme. Og fansene kan også være slemme.
Dem, der nok vinder: Frankrig
Frankrig blev nummer to ved VM for halvandet år siden, men Argentina er ikke med ved EM, så nu er der ingen amerikanske pengemænd, der kan bestikke FIFA-dommerne til at lade Messi vinde.
Os selv: Danmark
Der kan umuligt siges mere om det danske landshold, end DR og TV 2 allerede har gjort i utallige, absurd kedelige, lange, ligegyldige optaktsprogrammer. Herfra skal blot lyde et håb om, at ingen dør denne gang, at Simon Kjær får tid til at blive klippet mellem kampene – og at Danmark får bare en enkelt sejr, så Kasper Dolberg ikke behøver at se så ked ud af det.
Stjernen: Cristiano Ronaldo
Ja ja, nu om dage er det Frankrigs Mbappé eller Englands Kane, der løber med de fleste overskrifter. Men 39-årige Ronaldo er stadig verdens mest kendte fodboldspiller. Er du en af de få, der ikke kender ham, så er det ham, der ligner realityfænomenet Gustav, bare i en lidt mere tudevorn udgave – og med hår, der tager endnu længere tid at sætte om morgenen. Han spiller for Portugal (altså Ronaldo, ikke Gustav), og uden ham ville de andre spillere på holdet tilbringe deres sommer i deres fars sardinbåd. Kommentatorerne elsker at kloge sig på alt om Ronaldo, og derfor vil du også mindst én gang i løbet af slutrunden høre en af dem tage en chance og proklamere, at Ronaldo ”slet ikke har været så meget med i kampen, som han plejer” – hvorefter han scorer (altså Ronaldo, ikke kommentatoren).
Husk: Offside-reglen
Omdiskuteret fodboldregel, der skal forhindre, at Fede Lars fra skolen bare står oppe foran de andres mål og tyrer den ind og ikke gider løbe med hjem og forsvare, og som skal sikre, at der ikke bliver scoret FOR mange mål. Det skulle jo nødigt være underholdende at se fodbold.
Kommentatorerne vil under VM lystig gætte på, hvornår der enten er offside eller ikke er offside, og 30 sekunder efter vil tv-billederne vise, at de som regel gættede forkert. Hvorefter de bruger de næste 30 sekunder på at forklare, at de egentlig mente det modsatte.
Overraskelsen: Et af de små hold
Alle slutrunder har deres små hold, som ingen regner med. I år er det f.eks. Albanien, Rumænien, Georgien og Slovakiet. De fleste af dem får tæsk – men et af dem begejstrer altid undervejs. Typisk sker der følgende:
* Et af de små hold får et godt resultat og bliver af pressen kåret til EM's såkaldte ”kæledægge”. Det skyldes dog primært, at deres tilskuere danser mere og har sjovere hatte end de andres.
* Holdet bliver dog slået ud inden finalen. Sandsynligvis af Tyskland. Hvilket er lidt snyd.
* Når holdet bliver slået ud, vil kommentatorerne tilskrive det deres ”legende tilgang til spillet”, og at de ikke kan finde ud af at forsvare. Sagt i en tone, så man får indtryk af, at disse charmerende østeuropæere nu endelig har smidt kommunismens lænker og langt om længe kan vise deres livsglæde frem. Og ikke i virkeligheden er multimillionærer, der til dagligt spiller i Premier League.
Kliche: ‘Dødens pulje’
Ved ethvert EM er der af uransagelige årsager en ”Dødens pulje”. I de normale grupper, går to eller tre hold videre til ottendedelsfinalerne. I Dødens pulje går der… også to eller tre hold videre. Men Dødens pulje er det altså. I år synes der er at være enighed om, at det er Gruppe B med både Spanien, Italien og Kroatien – på nær i russiske medier, der mener, det er gruppe E, hvor Ukraine er med.
Advarsel: Nicklas Bendtner
Dansk realitydeltager, anti-modeikon og tidligere kriminel. Engang også fodboldspiller. Er ikke med på banen i Tyskland, men ansat som EM-ekspert på TV 2, sandsynligvis på grund af sin store erfaring med at se fodbold på tv. Du kan kende ham på håret og hatten. Forvent, at du næsten sidder og savner Carsten Werge. Næsten.
Udtryk: Lær dem
Det skinner muligvis igennem, at undertegnede ikke har meget til overs for fodboldkommentatorer. Det ændrer dog ikke på, at du er nødt til at kende deres vigtigste standardudtryk, hvis du vil følge med.
Momentum = medgang.
Spillernes spændingsniveau = spillerne må ikke være ligeglade med at spille, men heller ikke så ophidsede, at de får et rødt kort.
Indøvet detalje = noget, holdet har trænet (og dermed en smule snyd at bruge, med mindre man er Danmark, men især, hvis man er Tyskland).
Hjulmands hovedpine = Mikkel Damsgaard.
Alle EM-kampe vises på enten DR eller TV 2. Turneringen varer en måned og begynder fredag aften klokken 21, hvor Tyskland skal snyde sig til en sejr over Skotland.
God sommer foran fjernsynet.
Søren Baastrup er forfatter, freelancejournalist og Avisen.dk's faste anmelder Foto: Privat