I en historisk kontekst ligger tv-forbruget pr. dansker fortsat inden for normalområdet, og traditionelt tv når fortsat meget bredt ud.
Så tørt kan en rapport fra DR Medieforskning koges ned til, men sætter man de tilgængelige data under lup, så har streaming-tv grebet endnu en god del seere i 2016.
Streamingtjenesterne gnaver nemlig af det traditionelle tv-forbrug, skriver DR, der også konstaterer, at streaming er et udbredt alternativ til traditionelt tv.
I 2016 streamede to ud af fem danskere mindst en gang om ugen. Og deres samlede forbrug af tv faldt med fire procent til en time og 52 minutter dagligt, mens en gennemsnits-dansker sidder to timer og 38 minutter foran fjernsynet hver dag.
Færre kanaler
Rapporten fortæller også, at ændringer i måden at distribuere tv påvirker vores tv-vaner.
Således har flere valgt at skære ned på antallet af kanaler, mens smart-tv med nem adgang til streamingtjenester m.m. også har kostet på antallet af store tv-pakker.
TV 2 og DR i fortsat kamp
Seer-kampen mellem DR og TV 2-kanalerne er fortsat tæt. Set på seernes tidsforbrug, tabte DR i 2016 én procent, mens TV 2 tabte fire procent.
Når der måles i seerandele er det omvendt. Her vinder TV 2-familien med det bedste år siden 2011 og opnåede en seerandel på 37,8 procent, mens DR fik en seerandel på 36,8 procent. Det er det bedste resultat for DR-kanalerne i seermålingens 25-årige historie.
- Tidligere har kanalerne været pressede af den øgede fragmentering, men alligevel formåede de i 2016 at samle befolkningen med nogle af de kvaliteter, seerne forbinder med traditionelt tv – nemlig at slappe af sammen med familien eller at have noget at tale med kollegerne om i kantinen dagen efter, forklarer rapportens forfattere, Mette Birk og Henrik Gregor Knudsen.
De nævner i den forbindelse "Den store bagedyst", nyheder, OL og EM i fodbold som samlende udsendelser.