Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) var onsdag morgen kaldt i et åbent samråd. Han skulle forholde sig til den kritik, som har fulgt med reformen af førtidspension og fleksjob.
Ministeren skulle blandt andet forholde sig til, om han vil ændre loven, så alvorligt syge mennesker ikke kan tvinges i arbejdsprøvninger, ressourceforløb og fleksjob af få minutters varighed.
Der havde været rift om pladserne på tilskuerrækkerne, der derfor var godt fyldt op.
Blandt de fremmødte var nogle af de mennesker, der har haft reformen aller tættest inde på livet. Efter samrådet om førtidspension spurgte Avisen.dk fire af dem, hvorfor de var mødt op.
"Ministeren bliver trængt mere og mere op"
Susan Nielsen, netop tilkendt fleksjob, har været syg i 13 år.
- Jeg prøver at opbygge et håb om, at der trods alt er nogle, der kæmper for os syge. Det er en af grundene til, at jeg er her i dag, og fordi jeg synes, at det er det eneste sted, hvor man kan følge sagen fra toppen af. Jeg ville gerne se, om der ikke snart er en åbning, så de ændrer loven.
- Der var ikke noget nyt under solen, men jeg synes alligevel, at sagen rykker en lille smule, for ministeren bliver mere og mere trængt op nu. Han kan ikke blive ved med at hoppe udenom, så et lille skridt er man kommet videre.
"Meget hård proces"
Henrik Mikkelsen, miljøingeniør, pårørende til syg.
- For mig og min familie er det meget vigtigt at følge, hvad der sker med udviklingen på det her sagsområde og lovgivningen om fleksjob og førtidspension. Jeg er pårørende til en kronisk syg, der nu er på ressourceforløb.
- Og det er en meget, meget hård proces at være på jobcenter Lærkevej til alle de møder. Så jeg ved af personlig erfaring som pårørende, hvor hårdt det er at være i kontakt med jobcentrene.
"Føler mig ikke helt alene mere"
Heidi Astrup, i et ressourceforløb, har været syg i 26 år.
- Jeg er her i dag, fordi jeg føler mig glemt. Så jeg er taget herind i dag, for nu er der endelig nogle, jeg kan kæmpe den her sag sammen med. Jeg føler mig ikke helt alene mere. Jeg føler, at vi står sammen, og at det et eller andet sted rykker. Når vi er så mange, som har samlet os i grupper på Facebook og demonstrerer, så får almindelige mennesker viden om, hvordan tingene hænger sammen.
- Jeg er her også, fordi jeg er politisk interesseret og går op i netop førtidspension, fordi jeg har søgt det og føler mig godt og grundig snydt i hele min sagsbehandling. I 1991 kom jeg ud for en ulykke, hvor jeg fik kraniebrud, men jeg fik først en MR-scanning 18 år efter ulykken, og fik først der en anerkendelse for, at jeg var hjerneskadet. Faktisk blev jeg først udredt sidste år, så jeg har været syg i 26 år, og det har ændret min personlighed.
"Er her i solidaritet"
Gitte Lund, førtidspensionist.
- Når jeg er kommet i dag, er det i solidaritet med dem, der er derude, og som pt. er lige midt i stormen. Det er utrolig vigtigt, at det ikke kun er dem, der aktuelt er kontanthjælpsmodtagere og som er syge, der er her. Vi bør alle sammen være opmærksomme på, at vi kan rammes.
- Det er vigtigt, at dem, der ikke er ramt, og de folk, der er i arbejde eller er færdigudredte også er her. Som et af de slogans i de mange grupper, lyder, er vi stærkere sammen. Og det er vigtigt.