I 2006 vedtog Folketinget efter anbefaling af Velfærdskommission, at pensionsalderen skal stige i takt med, at levealderen for danskerne stiger. Den anbefaling fortryder tidligere medlem af kommissionen og professor ved Syddansk Universitet Jørn Henrik Petersen nu.
Læs mere her: Professor var med til at hæve pensionsalderen for alle: Nu fortryder han
Han ønsker i stedet, at der bliver indført en model med forskellig pensionsalder.
Dét ønske deler Nina Smith, der er tidligere medlem af kommissionen og professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, ikke.
For hvad betyder 40 år på arbejdsmarkedet, spørger hun retorisk. Betyder det, at dem, der er arbejdsløse i en periode eller på barselsorlov, ikke skal tælle med?
- Det er en håbløs model, som ikke er særlig retfærdig, siger hun til Avisen.dk.
Velfærdskommissionen blev nedsat i 2003 af VK-regeringen med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen.
Den bestod af ni medlemmer i alt inklusiv Jørn Henrik Pedersen, Nina Smith og Stine Bosse.
Velfærdskommissionen foreslog, at pensionsalderen for alle fra 2013 skulle stige med en måned om året. Det blev vedtaget i Folketinget i 2006.
Kilde: Statsministeriet, stm.dk
UDVID
Fortryder ikke anbefaling
Nina Smith deler heller ikke Jørn Henrik Petersens nuværende syn på kommissionens daværende anbefaling. Ifølge hende var det et vigtigt skridt til at sikre fremtidens velfærdssamfund.
- Jeg fortryder ikke, at vi foreslog at sætte pensionsalderen op med levealderen. Det, mener jeg, har haft allerstørst betydning for at skabe balance på velfærdsstatens fremtidige budgetter. Det har været vigtigt, siger Nina Smith.
Men det betyder ikke, at alle skal arbejde, til de er næsten 70 år, for det kan alle ikke. Heller ikke ifølge Nina Smith.
- Jeg forstår selvfølgelig godt, at mange mennesker reelt er nedslidte, når de kommer op i tresserne. Derfor mener jeg, at løsningen i stedet er at styrke førtidspensionssystemet eller andre ordninger, der samler reelt nedslidte mennesker op på en værdig og ordentlig måde, siger hun.
”Skal vi arbejde, til vi dør?”
Nuværende formand for Europabevægelsen og også tidligere medlem af Velfærdskommissionen Stine Bosse kan til gengæld godt se, hvorfor Jørn Henrik Petersen har det syn på pensionsordningen, som han har.
Nina Smith (tv.) og Stine Bosse var begge medlemmer af Velfærdskommissionen, der anbefalede at hæve pensionsalderen i takt med den stigende levealder. I dag mener begge også, at der skal være bedre mulighed for dem, der er nedslidte, at kunne trække sig ordentligt tilbage fra arbejdsmarkedet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix og Pressefoto/Stine Bosse
- Jeg er ikke uenig med ham (Jørn Henrik Petersen, red.). Tværtimod tænker jeg med alle de påstande om, at vi skal have skattelettelser, så folk arbejder længere, om vi skal arbejde, til vi dør, siger hun til Avisen.dk.
Det, mener Stine Bosse, ikke er en god måde at opretholde velfærdssamfundet på. Hun mener, at man burde kigge udad og se på, om ikke udenlandsk arbejdskraft både inden- og udenfor EU kan aflaste de danske lønmodtagere, så der er mulighed for at gå på pension tidligere.
- Man er nødt til at afkræve af dem, der ikke mener, at vi behøver udenlandsk arbejdskraft, at få at vide, hvordan de så forestiller sig, at man nogensinde kan få lov til at gå på pension, siger Stine Bosse.
Artiklen fortsætter under billedet.
Jørn Henrik Petersen fortryder nu, at han som en del af Velfærdskommissionen tilbage i 2005 foreslog at hæve pensionsalderen i takt med levealderen. Han anerkender nu, at mange er nedslidte, før de når pensionsalderen. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Nedslidning er individuel
Både Nina Smith og Stine Bosse mener, at nedslidning er individuelt, og derfor bør systemet indrettes sådan, at der er bedre muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere uanset faggruppe eller antal år på arbejdsmarkedet. Det bliver vi nødt til, hvis vi ifølge Stine Bosse fortsat vil se Danmark som et velfærdssamfund.
Nina Smith mener ikke, at de typiske gamle mandefag som murer og tømrer nødvendigvis er dem, hvor folk er mest nedslidte. Man kan også være nedslidt som pædagog efter at have båret rundt på børn hele sit arbejdsliv, påpeger hun.
- Man kan være nedslidt i alle slags fag. Det kommer jo helt an på ens helbred. Det er en individuel vurdering, om man kan fortsætte. Velfærdsstatens vision er vel, at man skal yde efter evne og nyde efter behov, og det er en differentieret pensionsalder slet ikke udtryk for, siger Nina Smith, der samtidig slår fast, at mange vil komme i klemme, hvis vi ikke sørger for, at de reelt nedslidte kan træde tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere.