Søren Pind (V) har kørt grønthøsteren hen over Bolivia og Nicaragua. De to lande skal ikke længe have bistand fra Danmark.
Til gengæld skal mere skrøbelige og fattige lande i Afrika have ekstra penge og opmærksomhed. Det fremgår af udviklingsministerens nye plan for den danske bistand, kaldet "Frihed fra Fattigdom - Frihed til forandring", som netop er blevet præsenteret.
"Danmark skal støtte, der hvor fattigdommen er dybest, og det er primært i Afrika. Jeg har derfor besluttet at udfase udviklingsbistanden i Bolivia og Nicaragua. Til gengæld vil der så blive tilført ekstra ressourcer til de af verdens fattigste, der bor i skrøbelige og konfliktramte lande såsom Zimbabwe og Somalia," siger Søren Pind.
Den prioritering får både positive, men også negative ord med på vejen af seniorforsker Lars Engberg-Pedersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
"Det er ikke en god ide, at droppe de to lande, fordi vi har mange gode erfaringer derfra. Derudover er det også vigtigt for et land som Danmark, at vi har nogle forbindelser til Latinamerika, som med den nye verdensorden er og bliver endnu mere vigtig. Den forbindelse har vi nu i kraft af vores udviklingsbistand, og det har vi stort set ikke ellers. Og det synes jeg er et problem," siger Lars Engberg-Pedersen.
Han roser dog udviklingsministerens plan på det punkt, at styrke støtten til de skrøbelige nationer som Somalia og Sudan.
"Det er vigtigt, at vi nu er mere opmærksomme på de skrøbelige stater, som er præget af voldelige konflikter eller et undertrykkende regime. Fordi i de lande, der er fattige mennesker meget udsatte og har svært ved at udvikle sig," siger seniorforskeren.
Han advarer dog i mod at gå for meget i den retning med udviklingsbistanden, da arbejdet i de såkaldte skrøbelige lande er meget svært at styre og skabe resultater i.
"Nogle af de her lande er så usikre og komplicerede at arbejde i, at vi ikke vil nå resultater uanset, hvad vi gør. Det er lande som Somalia og Afghanistan," siger Lars Engberg-Pedersen.