Der bliver ikke flere justeringer af lovforslaget om kontanthjælpsloftet, hvis det står til regeringen og blå blok.
Det slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fast på et åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg fredag.
- Vi er af den opfattelse, at der nu er den balance, der skal til, sagde Jørn Neergaard Larsen.
Den seneste uge er der ellers blevet undtagelser for handicappede, der af deres kommune er henvist til at bo i en særlig bolig. De bliver fritaget fra kontanthjælpsloftet, da mange af dem ikke ville kunne betale deres boliger.
På fredagens samråd gik blandt andet Socialdemokraterne og Enhedslisten til ministeren på spørgsmålet om det nye krav om, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer om året - ellers bliver deres kontanthjælp sat ned.
Den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, stillede spørgsmål om handicappede, der i forvejen har meget vanskeligt ved at komme ind på arbejdsmarkedet. 225-timers reglen står til at ramme 1400 handicappede.
Men beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsen stod fast på, at der ikke er brug for at undtage handicappede særligt fra 225-timer reglen.
- Det er sådan, at der ikke er noget problem. Der er ikke noget hul. Det er sådan, at den bedømmelse, der skal foretages konkret og individuelt af kommunen i forhold til et menneske, når man nærmer sig 225 timers-grænen, det er en bedømmelse af sandsynligheden for, at den enkelte kan opnå ansættelse, siger Jørn Neergaard Larsen.
Beskæftigelsesministeren om 225-timrs reglen
Ifølge beskæftigelsesministeren skal bedømmelsen ikke bare handle om kontanthjælpsmodtagerens helbred, men også om sandsynligheden for at få job.
- Med det helbred, den historik og med det erhvervsliv, altså job der er i dette område, er det så realistisk, at den pågældende vil kunne opnå ansættelse i 225 timer om året i ordinære job. Og hvis svaret ud fra denne konkrete bedømmelse er ”Nej det er ikke realistisk”. Så må den pågældende ikke rammes af 225-timers reglen, siger beskæftigelsesministeren.
2.000 kroner er "anseligt beløb"
Han lagde vægt på, at kommunerne skal foretage en individuel, konkret vurdering af den enkelte. Noget som Dansk Socialrådgiverforening har spillet spørgsmålstegn ved om er muligt, fordi det er over 150.000 sager, der skal gennemgås på kort tid.
- Jeg kan naturligvis bekræfte, at man skal stå til rådighed, når man er på kontanthjælp og har en arbejdsevne. Det er det, der står i lovgivningen. Men så enkelt er det jo ikke. Det, vi arbejder med her, er jo meget meget komplekse problemer og dynamikker. Det er vores opgave at sørge for, at dynamikkerne bliver så velfungerende som overhovedet muligt, siger Jørn Neergaard Larsen.
Han sagde også, at 2.000 kroner ”naturligvis er et anseeligt beløb” for familier, der arbejder på mindstelønnen eller er på kontanthjælp eller dagpenge.
- Der er ingen tvivl om, at der skal prioriteres, siger beskæftigelsesministren.
Hans og regeringens mål er at rydde op i kontanthjælpssystemet.
- Kontanthjælpssystem er en kurv, hvor mennesker havner og kan være i årtier. Det er fuldstændig uacceptabelt for mennesker, for udviklingen af Danmark og for den sociale arv. Det er der ingen, der vil tage ansvaret for. I hvert fald ikke mig, sagde Jørn Nergaard Larsen