Selvom statsministerkandidat og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, har været udsat for det farlige, kræftfremkaldende stof asbest, er det ikke sig selv, hun er nervøs for.
- Jeg tænker ikke så meget på mig selv i den her sammenhæng. Jeg tænker mere på de mænd, jeg besøgte, som står i den her problemstilling igen og igen, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.
Tidligere på måneden besøgte Mette Frederiksen en kælder på Amager, hvor de to VVS’ere Søren Knudsen og Lasse Ahrensberg havde deres daglige gang med at udskifte fjernvarmeledninger for forsyningsselskabet Hofor.
Formålet med besøget var at tale om nedslidning og tilbagetrækning for mennesker med hårdt fysisk arbejde.
Tilbage i august havde Hofor foretaget måling i kælderen og sendt det til undersøgelse, der ikke viste fremkomst af asbest i kælderen. Efter Mette Frederiksens besøg blev der foretaget endnu en måling, der nu viste, at der er asbest i kælderen.
Arbejdet blev lukket ned, og både Mette Frederiksen og de to VVS’ere er kommet i asbest-registret, fordi de er blevet udsat for asbest.
Hvis der er fundet asbest på et sted, hvor arbejdsgivere har haft ansatte gående, skal arbejdsgiveren registrere disse i en asbest-protokol.
Alle, der har været udsat for eksponering af asbest, skal stå i den protokol.
Det skal være klart, hvordan dem, der står i protokollen, er blevet eksponeret for asbest.
Folk, der på en arbejdsplads, er udsat for asbest har krav på at gennemgå en helbredsundersøgelse hvert tredje år på arbejdsgiverens regning og i arbejdstiden.
Kilde: Videnscenter for energibesparelser i bygninger
UDVID
”De skal jo beskyttes, men det er de ikke blevet”
Det er ikke første gange, at Søren Knudsen, der er ansat hos VVS-firmaet Brøndum og har arbejdet som VVS’er i mere end 40 år, er blevet udsat for asbest, selvom han var blevet forsikret om, at det farlige stof ikke var der.
Derfor forsøger han dagligt at råbe arbejdsgivere og bygherrer op om, at målinger på steder med risiko for forekomst af asbest ikke bliver udført godt nok.
Det gør stort indtryk på Mette Frederiksen, at disse mænd tilsyneladende har haft en mistanke om, at der kunne være asbest i kælderen.
- Det er kun, fordi de insisterer og holder fast, at asbesten bliver påvist. Vi skal ikke have folk, der kravler rundt og bliver eksponeret for asbest. De skal jo beskyttes, men det er de ikke blevet. Det påvirker mig meget, siger Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen besøgte tidligere på måneden VVS'eren Søren Knudsen (på billedet) og hans kollega Lasse Ahrensberg i en kælder på Amager, hvor der skulle udskiftes fjernvarmerør. Foto: Thomas Sjørup/Blik & Rør
Arbejdsgivers ansvar
Mette Frederiksen vil ikke afvise, at denne sag kalder på politisk handling. Hun påpeger dog, at der i Danmark er en stram lovgivning på området, når det kommer til asbest.
Derfor slår Mette Frederiksen fast, at det først og fremmest er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at ingen medarbejdere bliver eksponeret for asbest.
- Den, der får udført opgaven, har ansvaret for, at arbejdsmiljøet er i orden, siger Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen på besøg i kælderen på Amager
Asbest er et naturligt stof, der i høj grad tidligere er blevet brugt til isolering og brandsikring. I 1980'erne blev asbest gjort fuldstændig ulovligt, men der var det allerede brugt i vægge, lofter, gulve og rundt om rør.
Asbest kan give følgende sygdomme:
- Asbestose, som er en kronisk lungesygdom. Sygdommen viser sig typisk 10-20 år, efter man har været udsat for asbest.
- Lungekræft, som typisk viser sig 10-30 år, efter man er blevet udsat for asbest.
- Lungehindekræft, som typisk opstår 10-50 år, efter man er blevet udsat for asbest.
Kilde: Arbejdstilsynet
UDVID