Indvandrerdebatten har afgjort tre valg. Bilisme har afgjort et valg. Afvikling af papirnusseri et andet. Nu skal arbejdsløsheden og offentlige nedskæringer afgøre det kommende valg.
Det mener eksperter og næsten 7.000 danskere, der har deltaget i den såkaldte Frokostdebat på sitet facebook.com/tagdanmarkalvorligt
44 procent peger på offentlige nedskæringer, og 40 procent peger på arbejdsløshedsdebatten som centralt emne i en kommende valgkamp, mens kun 16 procent peger på udlændingedebatten.

Det samme viser undersøgelser, som politisk kommentator Lotte Hansen har lavet med unge mennesker. Her er arbejdsløshed kommet op i top-3 som afgørende emner i en kommende valgkamp.
"Arbejdsløsheden kommer til at fylde mere. Vi er tilbage ved nogle mere klassiske værdier efter 10 år med samtalekøkkener og afdragsfri lån. Det er velfærden og økonomien, der kommer til at afgøre det næste valg. Det er et faktum, at vi er blevet mere krisebevidste," siger Lotte Hansen.
De klassiske værdier er igen opstået, fordi 160.000 danskere i dag er arbejdsløse. Bare ved sidste valg, var der så få ledige, at alle kunne være samlet i, hvad der svarer til Parkens kapacitet.
"Det er krisen og arbejdspladserne, der kommer til at afgøre valget. Den blok, der vækker mest tillid hos danskerne, vil vinde valget," siger Elisabet Svane, politisk redaktør hos Fyens Stiftstidende.
Ledighed fylder i bevidstheden
Tillid til fremtidens jobmuligheder er også et væsentligt aspekt mener politisk redaktør hos DR, Ask Rostrup.
"Ledighed er noget danskerne er blevet bevidste om de seneste år. Derfor fylder det naturligt nu og vil gøre det, til vi er på vej ud af krisen igen," siger han.
Cand.scient.pol og professor Jørgen Goul Andersen har også lavet målinger, der viser at økonomien og arbejdsløsheden fortsat fylder mere i danskernes bevidsthed. Det er ikke et spørgsmål, men et faktum, mener han.
"Økonomien og arbejdsløsheden fylder mere, men ikke så meget som i den tidligere klassekamp i 70'erne og 80'erne. Alligevel er det emner, der vil optage danskerne i en valgkamp. Derudover vil både indvandrerspørgsmålet, måske noget miljø- eller bandedebat også komme op," siger Jørgen Goul Andersen.
VKO i offensiven
De tre seneste valg har handlet om integrationen i Danmark. Det vil også komme til at spille en rolle med udnævnelsen af Søren Pind, mener kommentatorerne.
"VKO har vundet tre valg på udlændingedebatten. Med udnævnelsen af Søren Pind prøver de igen på det. Der er intet, der tyder på at regeringens hidtidige satsninger har virket, så nu prøver de at spille det her kort. Om det virker, det tror jeg ikke - for det viste debatten om pointsystemet," siger Elisabet Svane.
Ask Rostrup vurderer også, at Lars Løkke er gået i offensiven med valget af Søren Pind. Men det skal fortsat også handle om økonomi,.
"Statsministeren vil ikke slippe sine økonomiske satsninger. Men det her et et ekstra træk i forhold til at få sat en dagsorden. Spørgsmålet er, om det vil lykkes. Det er ihvertfald op ad bakke," siger Ask Rostrup.
Og at de offentlige ydelser og økonomien også bliver VKO's banehalvdel, tyder meget på. Statsministeren præsenterer senere i dag regeringens økonomiske handleplan, 2020-Planen.
Rød blok står sammen
I de tidligere valgkampagner er det lykkedes den siddende regering at splitte rød blok netop på integrationsspørgsmålet, men det vurderer både Elisabet Svane og Ask Rostrup ikke vil ske igen.
"Det klassiske er, at regeringen tidligere fik splittet oppositionen i udlændingedebatten. Det vil ikke ske nu, for rød blok vil frem mod en valgkamp fortsat forsøge at stå samlet og satse på den økonomiske politik. De vil ikke overbyde regeringen i udlændingedebatten. Men de skal passe meget på ikke at melde sig fuldstændig ud af debatten. Og de seneste målinger giver jo også regeringen et hak opad i meningsmålingerne," siger Ask Rostrup.
Og den klare satsning på arbejdspladser kan blive oppositionens stærkeste kort, vurderer Elisabet Svane.