Det er ren 'hokus-pokus' og 'spin' når innovationsminister Sophie Løhde (V) bruger lønudviklingstal med start i 2008 som argument for at stoppe lønstigning til statsansatte i forbindelse med kommende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.
Det mener Anders Bondo Christensen, formand for Lærerforeningen. Han står i spidsen for Forhandlingsfællesskabet KTO, der repræsenterer de offentligt ansatte i forhandlingerne.
I en pressemeddelelse peger Anders Bondo Christensen på, at Sophie Løhde (V), der forhandler løn til statsansatte på vegne af Finansministeriet, giver et forkert billede af de offentligt ansatte som lønførende i forhold til de privatansatte.
- Man kan ikke bare klippe lønudviklingen ud i de perioder, der lige passer ind i den dagsorden man ønsker at fremme, og uden at indregne, at reguleringsordningen netop virker med forsinkelse. Det er ærgerligt, at vi igen ved OK-18 tilsyneladende skal have en talkrig om statistiske opgørelser af lønudviklingen, som ikke er det samme som den løn, den enkelte ansatte faktisk har fået i lommen, lyder det fra Anders Bondo Christensen.
Han bakkes op af de to arbejdsmarkedsforskere professor John Andersen fra Roskilde Universitet og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.
Løhde: Løngab skal lukkes
De offentligt ansatte skal ikke forvente mere i lønningsposen fremover.
Det har minister for innovation, Sophie Løhde (V), meldt ud til de godt 180.000 statsansatte forud for overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.
Der er nemlig opstået et løngab, da de offentlige lønninger siden 2008 er steget med 1,6 procent mere end i det private.
- På trods af opsvinget i økonomien, så kan der ikke gives store lønstigninger på det offentlige område, for det skader konkurrenceevnen, hvis lønnen i det offentlige er højere end i det private, siger Sophie Løhde til Børsen tirsdag.
Sophie Løhde vil lukke løngabet og de offentligt ansattes lønstigninger ved overenskomstforhandlingerne, der starter tirsdag.
Forkert billede
Og kigger man på lønudviklingen fra 2008 og frem til nu, så ligger de offentligt ansattes lønninger ganske rigtigt højere end de privatansattes.
Men går man længere tilbage i tiden, kan man se, at der også er perioder, hvor de privatansatte er lønførende. Og med reguleringsordningen, der har til formål at sikre en nogenlunde parallel lønudvikling mellem den private og den offentlige sektor, skulle løngabet udligne sig selv.
Det mener professor og arbejdsmarkedsforsker fra Roskilde Universitet John Andersen.
Han forklarer desuden, at flere aspekter spiller ind, når man taler lønudvikling. Blandt andet personalesammensætning og behov for medarbejdere i det offentlige.
John Andersen mener, at lønforkellen i det store billede ikke er så stor, som der gives udtryk for fra Finansministeriets side.
Ren propaganda
- Ser vi på lønudviklingen siden 1996, så er der en parallel lønudvikling mellem det kommunale og det private. I det nuværende opsving vil lønnen sandsynligvis stige i det private og forskellen vil blive udlignet, lyder det fra John Andersen.
Hans kollega professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet kritiserer ligeledes, at Sophie Løhde tager udgangspunkt i lønudviklingen med afsæt i 2008.
- Det er jo ren propaganda, når man på den måde fremhæver en periode frem for andre. Det er tydeligt, at man opruster til overenskomstforhandlingerne ved at sende et billede til offentligheden om, at de offentligt ansatte får langt mere i løn end de privatansatte, siger Henning Jørgensen.
Men er de offentligt ansatte ikke lønførende?
- Nej, det kan man ikke sige. Men det bliver stillet sådan op, når man tager udgangspunkt i 2008, hvor man netop havde indført lønstigninger i det offentlige for en periode.
Avisen.dk forsøger at få en kommentar fra ministeren.
Forskel i lønudvikling efter tal fra Danmarks Statistik. FOA