27.000 danskere, som fik tildelt førtidspension før 2003, skal have vurderet arbejdsevnen igen, for at se om de kan arbejde nogle timer om ugen. Sådan lyder et forslag fra Kommunernes Landsforening (KL).
Og det får en blandet modtagelse blandt Avisen.dk's læsere.
Flere giver på vores Facebook-side udtryk for, at det er usympatisk at fjerne trygheden fra en gruppe syge mennesker - især når det sker med tilbagevirkende kraft.
- Føj til KL. Giv nu os handicappede vilkår vi kan fungerer og leve under. Vi har pres nok på grund af sygdom, for bare at fungerer. Det er umenneskeligt hårdt, at kommunerne presser os til at yde, når vi ikke kan, skriver Trine for eksempel.
"Skam jer!"
Og hun er ikke den eneste, der kvitterer med et "føj".
- Hvor skulle de skamme sig. Føj, siger jeg. Det bliver dog værre og værre at være syg i dagens Danmark. Der er ikke job til alle disse mennesker. De er syge og har en gang fået tildelt deres førtidspension. Nu jokker i simpelthen på de syge. Skam jer. Skal disse mennesker nu til at være mere syge, fordi de skal jagtes i et system. Jeg græmmes. Føj, skriver Vibeke.
"Det er umenneskeligt hårdt, at kommunerne presser os til at yde, når vi ikke kan."
- Man må i hvert fald IKKE få det bedre - og dermed mere livskvalitet, når man får en pension eller fleksjob... for så kan du arbejde (mere) og så starter møllen igen, skriver Karin.
"Mennesker er ikke skakbrikker"
- Udover at det er komplet usympatisk, er det også at gøre Danmark til et retssikkerhedsmæssigt galehus. Man fratager mennesker den tryghed og stabilitet de er blevet tildelt, skriver Finn, og fortsætter:
- Og hvad er det for et arbejde de skal tage? Der er hundrede tusindvis af raske mennesker, der sukker efter et job, men som ikke kan få et, fordi jobbene ikke er der. Hvorfor så øge arbejdsudbuddet med syge mennesker? Man betragter mennesker som skakbrikker, der skal kostes rundt i produktionens hamsterhjul. Et morakker-agtigt og inhumant menneskesyn. Føj.
"Der er jo ikke engang job nok til de raske"
Flere nævner det paradoksale i, at der i forvejen ikke er job nok til de mange raske ledige, som søger.
- 5.000 flere uarbejdsdygtig arbejdsløse til at søge de job der ikke findes. Hvornår begynder kommunerne at bygge fattiggårde igen? spørger Gry.
"Og hvad er det for et arbejde de skal tage? Der er hundrede tusindvis af raske mennesker, der sukker efter et job, men som ikke kan få et, fordi jobbene ikke er der."
- Kan i blive ved med at folk skal i arbejde? Nu også de syge, der er jo ikke nok arbejdspladser. Jeg kender flere, der har søgt hundrede af gange uden at få noget, fortæller Alice.
"Man får jo ikke førtidspension for sjov"
- Hvad i himlens navn har de gang i. Over 150.000 på jobnet.dk kan ikke finde et job i Danmark. De søger og søger og søger hele tiden med nej tak fra arbejdsgiverne. Oveni har vi mellem 3-4 gange så mange som ikke er tilmeldt derinde som jobsøgende som gerne vil have et job uden at kunne få det. 60.000 er faldet ud af dagpengesystemet fordi de ikke kan få et job. Tusindvis af flygtninge vælter ind over grænserne og vil også have et job, skriver Søren, og fortsætter:
- Det er jo total vanvid at bede endnu en gruppe på over 27.000 om tvangsvurdering, når der ikke er job til dem. Der er en årsag til at de har fået tildelt førtidspension, det er jo ikke for sjovs skyld. Så lad dog for pokker dem, som kan og vil arbejde, søge de få stillinger, vi har tilbage i dette lille land.
"Brug hellere kræfter på at få ledige i job"
Flere giver udtryk for, at det bør være op til førtidspensionisterne selv at afgøre, om de har kræfter til at træde tilbage på arbejdsmarkedet.
- Det er fint at tilbyde de førtidspensionister, der kan arbejde lidt, muligheden for det, men så længe vi har så mange arbejdsløse, ville det nok være mere hensigtsmæssigt at bruge kræfter på at få dem i arbejde, end på at jage folk, der allerede ligger ned. KL formår virkelig at fremstå inhumane, skriver Lars.
"Godt for selvværdet at bidrage"
Andre læsere mener dog, at det er en god idé at arbejdsprøve dem, der har været på førtidspension i mange år - blandt andet fordi kriterierne for at få tildelt førtidspension var markant anderledes før 2003.
Loven om førtidspension er blevet ændret af flere omgange, og generelt får færre og færre borgere tilkendt førtidspension. Før ændringen i 2003 var det derfor relativt nemmere at få tilkendt førtidspension, mens man i dag både skal have været igennem ressourceforløb og fået vurderingen, at der ikke er nogen restarbejdsevne og at alle muligheder for at udvikle arbejdsevnen er udtømt.
- Er selv førtidspensionist og har et par timers arbejde i ugen. Det tror jeg faktisk rigtig mange kan overkomme. Der er selvfølgelig nogen der ikke kan, men mener faktisk at alle kan tilbyde et eller andet. Og det er også godt for ens eget selvværd at mærke at man stadig kan yde lidt til samfundet, skriver Jan.
"Mange snyder systemet"
Dennis tager skridtet videre.
- Et eller andet sted fair nok! Jeg kender personligt mange, der danderer den på førtidspension. Og flere af disse personer har arbejdet sort eller haft eget firma (i andet navn). Ergo, total misbrug af systemet! Og noget, der har stået på i 5, 10, 15, 20 år!!! Men tys tys, det snakker vi ikke om! skriver han og uddyber, at han godt ved, at tiltag også vil ramme dem, der ikke snyder - men det må man tage med.
"Jeg kender personligt mange, der danderer den på førtidspension."
"Ej, så meld dog dem, i stedet for at jagte alle"
Det får dog flere læsere til at reagere.
- Så fordi dit netværk består af mennesker, der snyder, så skal alle rammes? Ja, der er helt sikkert nogle svindlere imellem, lige som der er folk, der begår socialt bedrageri, snyder i skat og kører over for rødt. Betyder det så, at vi skal fjerne det sociale sikkerhedsnet, sende skattevæsenet ud til hele befolkningen og stille færdselsbetjente ved hvert lyskryds? spørger Susanne.
- Undskyld mig, men hvis du kender til folk, som misbruger systemet, burde du melde dem, så der på den måde kan luges ud i de brodne kar. Det er nemmere at komme sig over en anmeldelse (hvis den ikke er berettiget) end at komme sig over diverse arbejdsprøvninger og ryge helt ned på det, både fysisk og psykisk, skriver Christina.
Deltag selv i debatten på vores Facebook-side:
Facebook
Er du under 50 år, og fik du tildelt førtidspension før 2003? Så vil Kommunernes Landsforening have testet, om du er i stand til at arbejde.
Posted by Avisen.dk on 3. november 2015