Fra 1. januar 2010 til nytår 2011 har der været 205 sager om korruption med dansk udviklingsbistand.
Heraf er 111 sager afsluttet. Der er tabt 3,8 millioner kroner ud af en samlet bistand på 30 milliarder.
Udviklingsminister Christian Friis Bach har torsdag besluttet, at svindles der med dansk bistand til udviklingslande, skal oplysningerne øjeblikkeligt offentliggøres her i Danmark. Det gælder for faktuelle og mistænkelig sager to år tilbage.
Danmark har i flere år forsøgt at promovere åbenhed med informationer af enhver art i de lande, der modtager dansk bistand. Det er en anerkendt måde at stoppe for korruption, hvor ledere ofte forsøger at snuppe penge bag ryggen af samfundet.
Åbenhed tæller
”Jeg tror på mest mulig åbenhed. Det forlanger vi af de organisationer, som Danmark samarbejder med. Og det skal vi også selv leve op til. Derfor lægger vi for fremtiden alle sager, hvor der er begrundet mistanke om snyd, frem, så snart det er muligt.”
”Det er heldigvis sjældent, det går galt, men det kan ikke undgås, at der i nogle tilfælde vil være tab. Det skal vi være helt åbne omkring – det må ikke være en tilfældighed, om det kommer til offentlighedens kendskab,” siger udviklingsminister Christians Friis Bach.
Rigsrevisionen inddrages
Normalt forelægger Udenrigsministeriet sager for Rigsrevisionen, når der er mistanke om korruption, der koster Danmark penge. Når der er konstateret svindel i forbindelse med et projekt, forsøger man at få pengene retur.
”Vi vil aldrig kunne gardere os helt mod svindel, når vi støtter projekter i verdens mest skrøbelige stater. Men det står fast, at svindel ikke accepteres. Enhver mistanke om svindel vil blive forfulgt,” siger Christian Friis Bach.