Har du et kælenavn på jobbet?
Det er der en del danskere, der har, og det har en helt speciel betydning på jobbet. Sådan lyder det fra forsker i humor på Københavns Universitet Mette Møller.
- Ligesom vi bruger kælenavne i familien, bruger vi dem på arbejdspladsen til at skabe et fællesskab. De er med til at knytte kolleger tættere sammen, siger hun til magasinet Substans.
Men man skal ikke være ked af det, hvis man ikke får et med det samme.
- Kælenavne får man typisk først efter noget tid på en arbejdsplads, og det er noget, man gør sig fortjent til. På den måde signalerer et kælenavn en særstatus. Ofte er man også lidt stolt af sit kælenavn, siger Mette Møller til Substans.
Det er næppe på alle arbejdspladser, det er velanset at give sine kolleger et kælenavn. Men blandt medarbejdere i fødevareindustrien, er det populært.
546 af fødevareforbundet NNF’s medlemmer har i en rundspørge svaret, at der på tre ud af fire medlemmers arbejdepladser, bliver brugt kælenavne. Og 43 procent af dem svarer, at de selv har et kælenavn.
Abearm
Bamsefar
Bananen
Den røde fanden
Heksen
Julle
Klemme
Lille Nisse
Pamper Lars
Pølse Lars
Smeltekongen
Storebjørn
Tulle
Tyksak
Kilde: Magasinet Substans, medlemsblad for medlemmer af Fødevareforbundet NNF/Analyse Danmark APS
UDVID
Kælenavne er mest populære blandt slagteriarbejderne og mindst populært hos håndværksbagerne, skriver magasinet.
Men man skal passe på, når man tildeler sine kolleger et andet navn end det, der står på dåbsattesten. Det siger Karen-Marie Lillelund, der holder foredrag om arbejdsmiljø og humor.
- For at have et godt psykisk arbejdsmiljø, skal humor på arbejdspladsen kombineres med god kommunikation. Det er vigtigt at have en kultur, hvor jeg kan sige til dig, at det du kalder mig der, bryder jeg mig ikke om, siger hun til magasinet.
