Det er paradoksalt, at regeringen vil fjerne en ordning, der vil skabe vækst i samfundet. Det mener formanden for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther Øyraba.
Den obligatoriske barselsudligningsordning går ud på, at de selvstændigt erhvervsdrivende årligt bidrager til en fælles barselsfond, der giver økonomisk tilskud til de selvstændige på barsel. Dette skulle få flere kvinder ind i iværksætter-branchen.
Men i regeringens lovprogram fremgår det, at man nu ønsker at afvikle ordningen, der blev indført for at skabe bedre vilkår for kvinder i iværksætterbranchen.
Christian Walther Øyraba ryster på hovedet af udspillet, da flere kvindelige iværksættere netop vil skabe den vækst og produktivitet, der efterlyses af Lars Løkke og co.
Men da det årlige bidrag til ordningen ser ud til at være langt højere end først beregnet, er der ingen grund til fastholde barselsfonden, mener Venstres erhvervsordfører Hans Andersen.
Fejl betyder højere opkrævning
Kun en ud af tre iværksættere er kvinder. Og sådan har det set ud de sidste ti år, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. Det skulle barselsudligningsordningen for selvstændige lave om på.
Men ordningen, der blev vedtaget i 2013 af en rød regeringen, har haft alvorlige opstartsvanskeligheder, da den trådte i kraft tidligere på året.
En stor gruppe danskere modtog opkrævninger, selvom de ikke er selvstændige, men blot havde haft en b-indkomst i en periode. Målgruppen for ordningen viser sig at være mindre end først antaget. Derfor vil en korrektion af målgruppen også betyde en forøgelse af det årlige bidrag.
Og så er der ingen grund til at beholde barselsordningen, mener regeringen.
Ingen betydning kvinderne
- Vi har hele tiden været skeptiske over for ordningen, og nu ser vi, at den årlige bidragssats på omkring trehundrede kroner årligt vil stige til 1600 kroner. Vi mener ikke, den ekstra byrde for virksomhederne står mål til den eventuelle effekt, det ville have for ligestillingen, forklarer Hans Andersen.
At målet med at få flere kvindelige iværksættere må vige pladsen for at gøre det nemmere at drive virksomhed, ser Hans Andersen ikke noget problem i. Han påpeger, at de selvstændige kvinder jo har mulighed for at optjene ret til barselsdagpenge som alle andre.
- Vi er optaget af at gøre det nemmere at drive virksomhed i Danmark. Og denne ordning vil kun pålægge erhvervslivet yderligere byrder. Det styrker hverken iværksætteriet eller mænd og kvinders lyst til at starte selvstændig virksomhed, fastslår han Hans Andersen.
Han afviser at en fastholdelse af ordningen med et højere bidrag vil få flere kvinder til at blive selvstændige.
- Jeg tror ikke, det er noget, der er afgørende for, om kvinder ønsker at være selvstændige, siger Hans Andersen. Han vil dog ikke udtale sig om, hvad der kan ligge til grund for, at langt færre kvinder end mænd bliver selvstændige.
Men det har formanden for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther Øyraba, et bud på:
Vi går glip af vækst
- De fleste iværksættere starter virksomhed, når de er mellem 25 og 35 år. Men det er jo også i den periode, de fleste overvejer at få børn. Og det afholder især kvinderne fra at blive selvstændige. For det er en ulempe at være iværksætter, når man får børn. Der stadig er et firma, der skal passes, selvom man går derhjemme på barsel, forklarer Christian Walther Øyraba.
Ifølge ham undervurderer politikerne, hvilke følger det har, når man ikke giver bedre vilkår til iværksætterne. Han mener, at samfundet taber på, at barsel skal være en økonomisk barriere for iværksætterne.
- Vi går glip af den produktivitet og vækst, der vil komme, hvis flere kvinder skaber virksomheder. Det ville jo give penge i statskassen, siger Christian Walther Øyraba.
Han finder det paradoksalt, at Venstre-regeringen, der ellers er fortaler for vækst og iværksættteri, ikke vil gøre det muligt at få flere kvinder til at springe ud som selvstændige.
- Det undrer mig ekstremt meget, at politikerne har så kortsigtet en tankegang, lyder det fra Christian Walther Øyraba.
Kun hver tredje iværksætter er kvinde
Søjlerne viser antallet af mandlige og kvindelige iværksættere fra 2001 til i dag. Fordelingen har ikke ændret sig siden 2001.
Politikere har berøringsangst
Køns- og arbejdsmarkedsforsker Kenneth Reinicke fra RUC er ikke overrasket over, at regeringen ønsker at rulle barselsordningen tilbage.
- Det siger jo noget om, hvor lavt ligestillingen bliver prioriteret. Ordningen kunne få flere kvinder til at blive selvstændige, men det er som om, at politikerne herhjemme har lidt berøringsangst, når det handler om at lovmæssigt indføre tiltag, der kan fremme ligestillingen, siger Kenneth Reinicke.
Selvom ordningen knap nok er trådt i kraft, før man ønsker den rullet tilbage, har den allerede haft stor betydning for 28-årige Thomas Jørgensen fra Holbæk.
Fik Thomas til at starte eget firma
Han er netop er sprunget ud som selvstændig revisor på fuldtid. Og som far til en datter på et år, var det netop barselsudligningsordingen, der var medvirkende til at han turde tage springet og kvitte den faste lønmodtagerstilling.
- Barselsordningen ville give det ekstra, der gør, at jeg kunne tage orlov og være sammen med min datter uden at skulle arbejde uafbrudt, for at få det hele til at løbe rundt.
Thomas Jørgensen håber, at ordningen får lov til at blive. Har ser det ikke som byrde at indbetale til ordningen. Heller ikke, hvis opkrævningen skulle sige markant. Han mener nemlig, at det økonomiske tilskud man får til barslen, giver de selvstændige mere sikkerhed.
- Ordningen vil kun gavne iværksætteriet, da det er muligt at være selvstændig og have små børn ved siden af. Og det er jo også til gavn for samfundet, siger Thomas Jørgensen.