Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.
HVIS DU SOM helt almindelig dansker har svært ved at bevare overblikket, når snakken falder på udenlandske selskabers skattebetaling i Danmark, så forstår jeg dig godt. Det er super kompliceret stof, og netop kompleksiteten er én af grundene til, at en lang række selskaber slipper godt af sted med deres ageren samtidig med, at politikerne har berøringsangst.
Imidlertid er dette område ét af de allervigtigste at få kigget på, hvis vi også i fremtiden ønsker at have penge nok til gamle Oda på plejehjemmet, syge Stefan på sygehuset og lille Emil i børnehaven.
Tal fra Ugebrevet A4 og analyseselskabet Experian viser eksempelvis, at seks ud af ti udenlandsk ejede virksomheder ikke betaler en krone i selskabsskat. Det vil sige, at disse selskaber nyder godt af at kunne ansætte veluddannet dansk arbejdskraft, få behandlet syge medarbejdere på vores hospitaler samt have styr på forsikringerne, når de opsiger en ansat, uden samtidig at bidrage til den fælles kasse. Det kunne altså tyde på, at de udenlandske virksomheder er synderne?
Foto: Jumpstory
IMIDLERTID VISER de samme analyser, at endnu færre danske virksomheder betaler skat. Det skyldes, at også globale danske selskaber spekulerer i at skattemaksimere deres forretning og udbytte. Det er der intet ulovligt i, men der er noget dybt problematisk i det. Et problem vi er nødt til at italesætte langt mere.
I den forbindelse skal vi også huske nuancerne. Det nytter ikke noget bare at udråbe erhvervslivet som de slemme drenge. Sandheden er således den, at de virksomheder, der betaler skat her i Danmark, i den grad bidrager til vores fælles velfærd, så nøglen ligger i at få skilt skidt fra kanel.
Det er vigtigt her at skelne imellem skattesnyd og skattespekulation. Skattenyd er kriminelt, og vi har i den kontekst SKAT og politiet til at tage sig af snyd. Det er ét område for sig.
Hvad jeg taler om er skattespekulation, og her foreslår jeg at oprette en digital skattespekulationsliste, som er både nem at tilgå og forstå for helt almindelige danskere.
PÅ DENNE LISTE skal man som både lønmodtager og virksomhed kunne gå ind og få et enkelt overblik over, hvem der undlader at betale skat i Danmark af hensyn til at profitmaksimere. Det giver et overblik, som den enkelte så kan bruge til at tage etisk stilling til, om man ønsker at fortsætte med at handle med/støtte denne virksomhed eller ej.
Blot som ét eksempel kunne du jo tænke over, hvorvidt du foretrækker at tanke din bil hos Q8 eller Shell næste gang, du har behovet? Det ene selskab (Q8) har ikke betalt skat i Danmark siden 2012. Det andet (Shell) har.
På samme måde findes der store internationale brands som Burger King, Phillips, Aldi og Kellogg’s, som ikke siden 2012 har bidraget med udbytteskat i Danmark.
Foto: Jumpstory
DET HANDLER IKKE OM at hænge disse virksomheder ud, for de gør ikke noget ulovligt. De har imidlertid truffet et bevidst valg om ikke at betale skat her i Danmark, og det har en meget mærkbar effekt på den danske velfærd. Dét har danskerne et krav om at få indsigt i på en måde, der er til at forstå.
Lad SKAT tage sig af svindlerne og så gøre det transparent for os borgere, hvem der bidrager til vores fælles velfærd, og hvem der ikke gør. Så må vi herefter se, om der fortsat findes god gammeldags aktivisme og politisk forbrugerisme eller ej i den danske folkesjæl.
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.