Justitsminister Søren Pape (K) er tavs. Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er øverst ansvarlig for de statsansattes arbejdsvilkår, siger heller ikke et ord. Det eneste medlem af regeringen, der har ytret sig i striden om de nye politikadetters ret til at strejke, er uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).
Det var Søren Pind, der i sin sidste tid som justitsminister i november i fjor indgik den politiske aftale om de nye politikadetter, som fra september skal aflaste pressede betjente med blandt andet grænsekontrol.
Forhandlingerne om kadetternes overenskomst er imidlertid gået så meget i hårdknude, at Dansk Politiforbund netop har taget det dramatiske skridt og varslet konflikt over for den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen.
Stridens kerne er strejkeretten, som politiforbundet står fast på skal være en del af den nye overenskomst - på linje med andre overenskomster - men som Moderniseringsstyrelsen afviser at give de nye kadetter. Og det er netop strejkeretten, som Søren Pind nu overraskende ytrer sig om.
På Twitter spørger formanden for Dansk Politiforbund, Claus Oxfeldt, direkte Søren Pind, om det var den tidligere justitsministers opfattelse, 'at politikadetter skulle ansættes uden mulighed for at strejke'.
Nej, lyder Søren Pinds svar til Oxfeldt umiddelbart efter. Efter at betjentenes formand har kvitteret for svaret, uddyber Søren Pind: 'I så fald skulle de have været tjenestemænd.' I dag er betjente oftest ansat på tjenestemandsvilkår og dermed uden ret til strejke.
Artiklen fortsætter under billedet

Overfor Avisen.dk kalder Claus Oxfeldt det 'interessant' og 'vanvittig spændende', at Søren Pind sender andre signaler end Moderniseringsstyrelsens forhandlere:
- Der er tilsyneladende ikke enighed hele vejen rundt. Det virker, som om tingene ikke har været koordineret mellem Christiansborg og Moderniseringsstyrelsen. Og det må da give stof til eftertanke, at den tidligere justitsminister som var der, da aftalen om politikadetterne blev lavet, ikke har samme opfattelse som Moderniseringsstyrelsen, siger Claus Oxfeldt.
Konfliktvarslet, som Dansk Politiforbund og en række andre faglige organisationer i forhandlingsfællesskabet CO10 sendte til Moderniseringsstyrelsen torsdag, betyder, at medlemmer af de involverede organisationer ikke må lade sig ansætte som politikadetter.
Af de 54 elever, der netop nu er i gang med uddannelsen, er de 48 medlemmer af Dansk Politiforbund og således afskåret fra at lade sig ansætte i de nye job. Dermed vil de betjente, der i øjeblikket står for grænsekontrollen i Rødby og i Sønderjylland, ikke blive aflastet pr. 1. september, som det ellers var planen, hvis der ikke er fundet en løsning på striden til den tid.
Da kadeteleverne begyndte på deres seks måneder lange uddannelse i marts, understregede justitsminister Søren Pape, at der kun er 'et politi i Danmark', og han manede rygter om, at kadetterne skulle være 'sådan en slags b-politi' til jorden.
- Det er ikke bare forkert - det er direkte uanstændigt overfor en ny og vigtig medarbejdergruppe, som får politimyndighed, og som Danmark er afhængig af, hvis vi fortsat skal være et af verdens mest trygge og sikre lande, erklærede Søren Pape ifølge dr.dk.
Hos Søren Pape i Justitsministeriet henvises spørgsmål om kadetternes strejkeret i dag til Moderniseringsstyrelsen, der tager sig af statens overordnede arbejdsgiveropgaver. En tilsvarende melding kommer fra innovationsminister Sophie Løhde, der er øverste chef for styrelsen.
I Moderniseringsstyrelsen gentager direktør Poul Taankvist sin skriftlige kommentar fra torsdag, hvor han beklager, at Dansk Politiforbund har forladt forhandlingerne. Direktøren tilføjer, at styrelsen har 'et stort ønske' om at fortsætte forhandlingerne.
Umiddelbart er der imidlertid ikke tegn på tøbrud.
- Vi vil ikke være med til, at man kan ansættes på overenskomst i politiet uden strejkeret. Det holder simpelthen ikke. Og det er helt principielt for os. Så må man ansætte kadetterne som tjenestemænd, fastholder Claus Oxfeldt.
På Christiansborg er retsordførerne fra Konservative og Socialdemokratiet tilbageholdende med at kommentere på strejke-striden. Trine Bramsen (S) understreger, at hun ikke vil blande sig i forhandlinger, som ifølge 'den danske model' varetages af arbejdsmarkedets parter.
-Det er en uskik, hvis politikere begynder at blande sig i noget så vigtigt som den danske model, siger hun.
De Konservatives retsordfører, Naser Khader, er også fåmælt:
- Det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler. Men det vil ikke være godt med vagter, der pludselig forlader grænsen, fordi de går i strejke, siger Naser Khader.
Claus Oxfeldt