Bullmastiffen Obelix er uddannet skolehund. Tre gange om ugen er han på arbejde i en specialklasse for børn med autisme.
Lærer Karoline Boe Carlsen er overbevist om, at Obelix beroliger hendes elever i specialklassen på Mellervangskolen i Aalborg.
Og ny forskning tyder på, at hun har ret: Skolehundes beroligende effekt kan ligefrem måles i skolebørns spyt, viser et britisk forsøg, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One, ifølge Videnskab.dk.
I forsøget deltog 188 elever på 8-9 år fra britiske folkeskoler. 44 af børnene gik i specialklasser. 144 gik i almindelige klasser.
Eleverne blev tilfældigt inddelt i grupper:
Nogle børn fik besøg af en skolehund 2 gange om ugen 20 minutter ad gangen i 4 uger. En anden gruppe børn deltog i guidede meditationer i 20 minutter 2 gange om ugen i samme tidsperiode.
De resterende børn fortsatte med at gå i skole, som de plejer.
Tre dage i træk før og efter meditationerne og sessionerne med hund, målte forskerne, hvor meget kortisol børnene havde i deres spyt.
Karoline Boe Carlsen og Obelix. Karoline Boe Carlsen
Kortisol bliver kaldt et stresshormon, fordi kroppen producerer mere af det, når man er under pres og skal præstere, skriver Videnskab.dk.
Målingerne viste, at børn både fra specialklasser og almindelige klasser tilsyneladende blev mere beroliget af at være sammen med hunde end af at meditere.
Elever fra almindelige klasser, der mediterede, og børn, der fik besøg af skolehunde, havde efterfølgende et reduceret indhold af kortisol i spyttet. Børn, der gik i skole som normalt, producerede derimod mere og mere kortisol.
Børn, der var sammen med hunde, havde en større reduktion i kortisol, end børn der mediterede. Hos eleverne fra specialklasser kunne forskerne slet ikke måle en signifikant effekt af meditation.
Ingen mirakelkur
Selv om hunde, målt på kortisol, altså ser ud til at have en mere beroligende effekt end meditation i det pågældende forsøg, advarer studiets førsteforfatter Kerstin Meints mod at tro, at de firbenede på mirakuløs vis kan fjerne stress fra skoler.
- Skolehunde kan hjælpe med at reducere stressniveauet, men det betyder ikke, at det er den eneste intervention, man bør tage i brug. Der kan være børn med hundefobi eller allergi, siger Kerstin Meints, der er professor i udviklingspsykologi på University of Lincoln i Storbritannien, til Videnskab.dk.
Man bør forske mere i, hvilke stress-reducerende tiltag, der virker til hvilke elever, og bruge kombinationer af dem på skolerne, foreslår hun.
Karen Thodberg, som forsker i dyreadfærd, samt hvordan man kan bruge dyr i terapi, har læst det britiske studie for Videnskab.dk.
Selv om det britiske studie er stort og veludført, peger Karen Thodberg dog også en svaghed.
Studiet giver ikke svar på, hvad årsagen er til, at børnene i specialklasser kun har mindre kortisol i spyttet, når de har været sammen med hundene i grupper, ikke enkeltvis.
- Man vil gerne bruge dyr til at hjælpe folk med udfordringer, og der er god evidens for, at der sker et eller andet, når mennesker interagerer med dyr. Men det kunne være godt at vide, hvad der giver effekt for hvem. Ligesom man gerne vil vide, hvilken ingrediens i en pille der virker, siger Karen Thodberg.
På Mellervangskolen i Aalborg opdagede Karoline Boe Carlsen, at Obelix gjorde noget godt for eleverne i specialklassen, da hun tilfældigvis havde ham med på arbejde et par gange.
- Eleverne begyndte at spørge efter ham, og så blev det godkendt af ledelsen, at han kommer med, fortæller hun til Videnskab.dk.
Nogle elever vil også hellere læse højt for Obelix end for en voksen eller andre børn, fordi han ikke dømmer dem, når de laver fejl.
Indimellem er den store bullmastiff endda med eleverne fra specialklassen til eksamen.
- Jeg havde en elev, der var ekstremt presset under en eksamen. Hun havde tårer i øjnene og ville ikke. Så fik hun Obelix med, fortæller Karoline Boe Carlsen og fortsætter:
- Eleven har efterfølgende sagt, at Obelix var altafgørende for, at hun gennemførte.
De eneste ulemper ved at have Obelix med i specialklassen er, at han prutter og spiser madpakker, griner Karoline Boe Carlsen.
Læs også:
Terapihunde mindsker stress, angst og fraværsprocenten
Effekten af psykoterapi kan være overvurderet