Fra vinduet i sit hus kan Michael Falch kigge over på Rudkøbing Kirkegård. Her ligger hans mor begravet.
- Hun faldt i krigen mod alkohol, som hun aldrig fik vundet, selv om hun prøvede alt, hvad hun kunne, for at stoppe, fortæller musikeren.
- Det fortsatte ud over kanten og fik de konsekvenser, som vi er rigtig glade for at kunne hjælpe andre børnefamilier med at blive fri for.
Michael Falch stiftede for fem år siden initiativet De Vildeste Fugle. En almennyttig forening, der har til formål at yde støtte til alkoholplagede børnefamilier og hjælpe den afhængige videre i behandling.
I ønsket og håbet om at hjælpe endnu flere familier er Michael Falch og hans yngste datter, sangskriver Mathilde Falch, blandt skaberne af den poetiske musikfestival NÆR, som donerer alt overskud til De Vildeste Fugles arbejde.
Michael Falch stiftede for fem år siden initiativet De Vildeste Fugle. En almennyttig forening, der har til formål at yde støtte til alkoholplagede børnefamilier og hjælpe den afhængige videre i behandling. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En intim koncertoplevelse, som løber af stablen for første gang 6. og 7. september næste år på Broløkke Herregård på Langeland med Jonah Blacksmith, Oh Land, Love Shop, Lis Sørensen og Sebastian blandt artisterne på plakaten.
- Vi ved, hvor mange der er ramt af denne problematik. Så det er vores ønske både at aftabuisere det at tale om alkoholproblemer og samtidig lave en festival, som samler folk, siger Mathilde Falch.
- Det, som musikken har gjort i vores liv, og som vi ved, at den gør i mange menneskers liv, er at skabe et samlende fællesskab, siger hun.
Derudover bliver det en helt almindelig festival, som man kender konceptet, tilføjer Michael Falch.
Der er ingen løftede pegefingre.
I ønsket og håbet om at hjælpe endnu flere alkoholplagede familier er Michael Falch og hans yngste datter, sangskriver Mathilde Falch, blandt skaberne af den poetiske musikfestival NÆR, som donerer alt overskud til De Vildeste Fugles arbejde. (Arkivfoto). Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
- Det lidt groteske i sammenhængen her er, at jo mere folk drikker, jo flere penge lægger de til De Vildeste Fugle. Ikke fordi det skal være nogen opfordring, siger Michael Falch med et grin og tilføjer så:
- Det underliggende er, at alt overskud går til De Vildeste Fugle. Folk skal hygge sig. Det bliver ikke en festival, hvor du bliver mødt med foredrag, pamfletuddeling, flyveblade og videoshows, siger han og fortsætter:
- Mathilde og jeg - det er helt 100 procent sikkert - havde ikke været her til at være med til at lave NÆR, hvis ikke vi havde stoppet den måde, vi levede på før. Så det her er vores fest.
Det er ingen hemmelighed, at Michael Falch og Mathilde Falch har lidt af misbrug. Alkohol, piller og stoffer. Mathilde Falch har også kæmpet mod en spiseforstyrrelse.
De er begge meget åbne - og åbenhjertige - om misbrugene.
- Det handler ikke om ens egen historie. Det handler om, at modtageren måske står lige præcis der, hvor man selv har været, siger Mathilde Falch.
Hun nævner en indkapslende sætning, som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der lige som hende er ambassadør for landsforeningen Sind, har sagt: Vi har brug for personificeret håb
- Det er den smukkeste måde, jeg har fået det beskrevet på. Vi har brug for eksempler, der viser, at der er håb for os, siger Mathilde Falch.
Og håb er netop det, NÆR og De Vildeste Fugle vil indgyde fra Broløkke Herregård på Langeland.
- De har indrettet en stor kostald til et spillested, som er det bedst lydende rum, jeg har hørt i Danmark. Det er fuldstændigt fabelagtigt, og det var virkeligt vigtigt at finde et sted, som passer til NÆR, siger Michael Falch og tilføjer:
- Jeg er jo kommet på Langeland, siden jeg var 16 år, og Mathilde er halvt om halvt vokset op hernede - det er et af de smukkeste landskaber i Danmark med de her specielle hatbakker.
Både han og Mathilde Falch går på scenen, når NÆR løber af stablen. Mathilde Falch er konferencier sammen med DR-værten Carsten Holm, og så skal hun optræde med musikeren Hjalmer på festivalens første dag.
Michael Falch spiller på festivalens sidste dag med makkeren Poul Krebs, som han danner det musikalske fabeldyr KrebsFalch sammen med, til det, der i øvrigt bliver duoens - foreløbigt - sidste koncert.
Foruden de førnævnte artister, Jonah Blacksmith, Oh Land, Love Shop, Lis Sørensen og Sebastian, kommer også Peter Sommer, Signe Svendsen og Rikke Thomsen forbi den nystiftede langelandske festival.
Kravene er, at der skal være en særlig poesi i artisternes sangskrivning, og at det kan tages ind i et intimt setup og spilles akustisk.
Derfor bliver optrædenerne foran et siddende publikum - men rammer rytmerne danseskoene, kan man sagtens rejse sig op og rocke med, forsikrer Michael Falch.
- Min farmor ville have haft svært ved at sidde stille på stolene, tilføjer Mathilde Falch.
/ritzau/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus